Sort by
Sort by

Пешеходен ден: тонус, добро настроение и грижа за околната среда

ходене пеша

Активен живот.  Грижа за ума и тялото. Удоволствие.  Всичко това предлага ходенето пеша – заниманието, което ни осигурява тонус и добро настроение на път за офиса, взимането на децата от училище или срещата с приятели. След стотиците предлагани активности и спортни занимания е време да се върнем към добрата стара разходка и да научим за предимствата на това занимание...някои от тях вероятно ще Ви изненанадат!  

Път към желаната линия

Макар и често да свързваме ходенето пеша с лежерна разходка в парка, това занимание не бива да бъде подценявано. С помощта на ежедневно практикуване може не само да поддържаме теглото си, но и да редуцираме излишните мазнини и килограми. Всичко това зависи от няколко основни фактора:

  1. какво разстояние изминаваме;
  2. колко често вървим пеша;
  3. с каква скорост се движим;
  4. какъв терен избираме;

За да поддържате своето тегло, освен подходящ хранителен режим, е необходима разходка между 30 и 50 минути, пет пъти в седмицата. Ако имате амбицията да намалите телесната маса, е нужно да увеличите времето от 45 до 120 минути. Любопитен факт е, че по време на ходене горим едва 20% по-малко калорий, отколкото ако изминем същото разстояние с тичане. Питаме се дали не е време да приемем сериозно ходенето пеша?  
 

ходене

Бърза крачка за тонус и стегнато тяло   

Придобило статут на градски спорт, бързото ходене предлага интензивно движение и равномерно темпо за всеки, който не желае да се подлага на екстремни натоварвания. Ритъмът в случая е напълно индивиуален – заслушайте се в тялото и открийте Вашата крачка.

Започнете с 10 минути средно темпо, така че да загреете и след това ускорете. За добри резултати е важно да обърнете внимание на стойката и следните правила:

  1. повдигнете брадичката;
  2. дръжте гърба изправен, а ремената отпуснати
  3. стегнете гръдните мускули
  4. правете малки крачки като започвате да стъпвате от петата и преминавате през цялото стъпало – така ще развиете достатъчно висока скорост, а също така ще изгорите повече енергия.

Удобството на тази практика е, че няма нужда да отделяте специално време в своя график – единственото, което трябва да направите, е да сложите удобни спортни обувки в чантата и да ги обуете за следващата отсечка в града. Ако все пак имате желание да се посветите на начинанието, можете да обърнете внимание на терена и денивелацията – в града също могат да бъдат открити стръмни улички, които са чудесна тренировка и предизивкателство за издържливост. 
 

бързо ходене

Вървим повече за по-чиста околна среда

През живота си човек извървява средно 105 607 километра, което се равнява на почти три обиколки на Земята.  Напоследък сякаш забравяме за този удивителен факт, който показва нашите способности и необходимостта ни от движение.    

„Спортът е здраве! Не всеки има възможност да спортува активно и редовно, и да посещава фитнес зали, но всеки може да се погрижи за своята форма като се движи повече. Ходенето на дълги разстояния е доказано полезно за физическия тонус. Винаги, когато имате време, можете да замените автомобила с една качествена разходка. Освен че поддържа формата ни, ходенето е полезно и за нормалната сърдечна дейност и дори психическото състояние на всеки. При продължително и бързо ходене, мускулите в човешкото тяло се стягат и със сигурност е гарантирано сваляне на излишните мазнини!“, споделя олимпийският шампион по спортна гимнастика Йордан Йовчев, който е сред посланиците на „Живей, Активно“. Един от ангажиментите на инициативата е именно да върне мотивацията на хората за активно и пълноценно ежедневие. Тази есен платформата ще постави акцент на ходенето пеша с четири лъча в Столицата, които ще предложат дълга разходка, споделено време и приятни изненади.

Изборът да внасяме повече движение в натоварения ден би променил не само нашия живот, но и този на планетата. Според изчисленията на последни проучвания ходенето пеша по 16 километра седмично би намалило с до 226 килограма вредни емисии годишно. 
 

семейство ходене

Балансирано ежедневие

Да вървим пеша означава да се грижим за физическото тяло и емоционалния баланс. Във времето, в което все по-често търсим практики за укрепване на имунната система, е добре да не забравяме разходката. Активното движение повишава нивото на белите кръвни телца в кръвта, които от своя страна повишават имунитета. От друга страна, движението намалява значително риска от сърдечно-съдови заболявания и висок холестерол. Активното движение увеличава снабдяването с кислород на всяка клетка в тялото, помагайки ни да се почувстваме бодри и тонизирани още в началото на деня.

Безспорен факт е, че физическата активност повишава настроението ни. По време на разходката освобождаваме ендорфини като по този начин намаляваме стреса и негативните мисли. Казват, че всеки търси своя път към щастието – може би си струва да направим първи стъпки към балансираното ежедневие

баланс