Sort results by
Sort results by

Колоезденето - най-добрият спорт за всеки

Колоезденето - спортът, който ти дава онова невероятно и толкова естествено усещане за свобода и движение. 

колоездене

Той е чудесен начин да се заредиш с адреналин, да пътуваш и да се доближиш до природата. Колоезденето е перфектната физическа активност, която можеш да упражняваш и в приятна компания. На всичкото отгоре този спорт ще ти помогне да бъдеш в отлична форма и да поддържаш тялото здраво. Можеш да използваш колелото за туризъм или просто за разходка с приятели, а защо не и като начин за придвижване из града?

А какво ти е необходимо?
Подходящ велосипед и добра екипировка, която гарантира безопасността ти. Колелото трябва да бъде удобно и да бъде настроено според физиката ти, за да избегнеш дискомфорта и бързата умора. Важно е какъв е размерът и типът на велосипеда, а след това и настройките на височината на седалката.

Могат ли и най-малките деца да се качат на колело?
Още на 2-годишна възраст детето може да кара колело, но без педали, което се нарича „баланс байк“. На него малчуганът интуитивно и бързо се учи да запази равновесие на две гуми. Следващата стъпка на подрастващото дете, което вече кара колело с педали, е да се раздели с помощните колела. Важно е да се знае, че малките деца  все още нямат достатъчно координация и е по-трудно да запазят баланс.

Преди обаче да се качи на колелото и да направи първото си кръгче на двора, детето трябва да бъде добре оборудвано с обезопасяваща екипировка – каска и протектори. Желателно е да има физическа подготовка и да изгражда правилна стратегия на поведение. Карането на колело възпитава характер и издръжливост, което го прави перфектното забавление за детето.

А знаеш ли, че...
Съществуват много видове колоездене – шосейно, пистово, кроскънтри, планинско, каране по часовник, фрирайд, стрийт, форкрос, маратонско и др.

В последните десетилетия колоезденето става все по-разнообразно и е от спортовете, които претърпяват бързо развитие. Каквито и емоции да предпочиташ, велоспортът е твоето занимание, защото в него има за всекиго по нещо.