Sort by
Sort by

Как да влезем във форма за лято’21?

Олимийският състезател по таекуондо Владимир Далаклиев ни разкрива своята формула за активно ежедневие, тонус и балансирано хранене 
 
kak da ostanem vav forma prez liatoto infografik

Здравейте, казвам се Владимир Далаклиев и се занимавам с таекуондо WT олимпийскa версия от 24 години към Българска Федерация по Таекуондо.  Имам честта да съм първият таекуондист завоювал за България медал от световно първенство в този спорт през 2017г печелейки бронза в Корея с нокаут, който беше обявен зя най-атрактивния за цялото състезание. От около 10 години се състезавам в олимпийската категория до 68кг. при ръст 190см.

Таекуондо, освен спорт, е бойно изкуство, което изгражда в занимаващите се с него личностни качества като учтивост, почтеност, самоконтрол, смелост, дисциплина.

Прочетете статията "Здрав дух в здраво тяло" за още ценни съвети, свързани с вътрешния баланс. 

Дисциплината е изключително важна в различни сфери от живота, част от които е и един хранителен режим на спортиста. В нашия спорт не бива и не можем да правим компромиси с теглото и тялото си. Здрав дух в здраво тяло!

Въпреки, че от самото начало бях наясно, с времето се убедих колко е важно с какво се храниш и какъв е хранителният ти режим не само заради  килограмите, но и за оптимизирането на тренировъчния и състезателен процес. "Играта" с храната и зареждането на организма стана ключов фактор в целта ми да бъда в максимално добра форма и в нужните килограми. Честите пътувания по лагери и състезания в чужбина малко усложняват стриктното спазване на режим, но когато има желание – има и възможност.

vladimir dalakliev

Виждайки крайния резултат и усещайки предимствата на правилното приемане на храна, цената, която се плаща за тези лишения е напълно оправдана. Експериментирал съм с различни хранителни режими и мога да кажа, че най-важните въпроси, които трябва да си задаваме, са: По кое време се храня? По колко пъти на ден? Какво количество приемам? По кое време на денонощието?
Отговорите на тези въпроси могат да променят тялото, тонуса и да повдигат самочувствието ни.

Споделям няколко съвета за скок в летния сезон с помощта на балансирано хранене и активно ежедневие:

Леки през лятото с повече зеленчуци - консумирайте повече зеленолистни (зелена салата, спанак, броколи), известни като супер храни.

Повечето зеленчуци освен нискокалорични, са препоръчителни за здравословния начин на живот поради съдържанието им на полезни вещества. Неслучайно е добре да ги консумираме през летния сезон, когато тялото ни се нуждае от по-малко въглехидрати, за да може да се чувстваме по-тонизирани и „леки“ през тежките горещини.

Разнообразният прием на зеленчуци е важен за доставянето на различни витамини в тялото. Можем да приемаме по-голямо количество тъй като те са нискокалорични и няма да нарушат енергийния баланс.

За повече идеи и вдъхновение ви предлагаме и 5 зареждащи рецепти за лятото 

Хидратация - консумирайте 4% вода от собственото Ви тегло

Водата също е неизменна част от ежедневието ни както през лятото, така и през зимата. Дори и да не е активен спортист през топлите месеци е добре човек да приема повече количество вода за оптимална хидратация на организма. Неслучайно казват – „Водата е живот“ и въпреки че звучи банално – не бива да се подценява силата и. Хидратирането на организма трябва да бъде равномерно през целия ден. Необходимо е да консумираме около 4% вода от собственото ни тегло.

Защо водата е неразделна част от нашия живот и коя е нейната сила можете да научите във "Воден свят".

Цитрусите – източник на витамини и антиоксиданти

Плодовете също са предпочитани за сезона, но с тях трябва да се внимава, особено ако си активно спортуващ и спазваш определен режим. Цитрусите – портокали, грепфрут, мандарини, лимони са подходяща алтернатива за летния период. Освен че антиоксиданти плодове са богати на магнезии, цинк, витамин C и витамин В Препоръчителна е консумацията на самите плодове пред изцедени сокове. Плодовете са източник на полезни вещества, но с тях не е хубаво да се прекалява поради съдържанието на захар.

Хранителен режим

Когато съм на път, режимът ми на хранене се затруднява и понякога променя. Приготвената вкъщи храна е най-добрият вариант. В случаите, в които не е възможно, се опитвам да намеря вариант близък до ежедневното ми меню или приемам повече вода и по възможност плодове.

Ваканция е удобен момент да се откъснем от забързаното ежедневие и да обърнем повече внимание на балансираното хранене. На първо място: разнообразна храна, съобразена с енергийния баланс без да се прекалява със сол, захар, алкохол и мазнини. Тук включваме и повече зеленчуци, плодове и бързоразградими храни като картофи, ориз и зеленолистни храни.

Научете повече за суперхраните с нашата Формула за здраво лято.  

Хубаво е храненията да бъдат не по-малко от четири и в едни и същи часови диапазони всеки ден. Важно е вечерята да бъде ранна и да се избягват въглехидрати и тежки храни. Не трябва да се прекалява също с въглехидратите, за да ограничим образуването на подкожни мазнини. За целта е добре да ограничим въглехидрати като сладкиши, торти и т.н..

Повече движение  - започнете с ходене пеша 30-60 минути на ден

Колкото и да е трудно, важно е човек да намира време за физическа активност и спорт достатъчно често. От това зависят здравето и работоспособността му. Ако някой не се е убедил в това, сега е моментът да го направи. 
Лесен старт за това да влезем в лятна форма може да бъде заместването на различен транспорт с ходене пеша и каране на колело. Леснодостъпни любителски спортове, които в последствие могат да се превърнат в хоби. Важното е каквото и да е натоварването да бъде постепенно без агресивен характер за да избегнем евентуални контузии и претоварване. За да влезете във форма, можете да започнете с по-бързо ходене, което да премине в леко бягане около 20 минути. След всяка втора тренировка можете да увеличавате  Ако обичате дългите разходки, можете да заложите изцяло на бързото ходене като удължите тренировката до 40-60 минути.
 
Научете повече за предимствата на ходенето пеша и създайте своя Пешеходен ден.  
 
Поддържането на физическа активност в дългосрочен план гарантира добра форма. Колкото сме по- усърдни, толкова по-бързо ще влезем във форма, което не е важно само за летния сезон, а като цяло за здравословното ни състояние. Спортът е здраве и начин на живот! 

Тази година Българска Федерация по Таекуондо е официален партньор в на най-мащабната инициатива за балансирано хранене и активен начин на живот Нестле България. Лятното издание на Нестле за Живей Активно! ще се проведе на 15 август във Варна с много предизвикателства, спортни занимания и изненади.