Sort by
Sort by

Вкусни бабини рецепти и съвети

съветите на баба

Баба ми все казваше „Обличай се!“, но аз все изхвърчах навън с мокра коса и без шапка. Трябваше да минат години, за да разбера, че всъщност по-доброто ми Аз просто е искало да ми каже „Обичай се!“. Да, бабите са онези вълшебни създания в живота ни, на които се пада нелеката задача да ни научат с търпение и ласка как да отгледаме себе си. И на които след време искаме все повече да приличаме.

Понякога разказите им звучат твърде древно, сякаш от несъществували, измислени времена, смятаме ги за „бабини деветини“ или празни приказки. Но истината е, че в тях винаги има поука и куп полезни хитрини. Кой, ако не баба,  знае какво е балансирано хранене и как да водим здравословен начин на живот?

Чай от босилек за кашлица и маруля за здрав сън

От кого, ако не от баба, ще научиш, че чаят от босилек или лайка помага при   досадна суха кашлица? Или пък че от листата на марулята става небесно   натурално смути за здрав сън? Точно така, едно време нашите баби са гонели   кошмарите със… салата. На всеки му се е случвало да се върти преди сън в   леглото, но само баба знае как да помогне и то с подръчни средства. Рецептата е   съвсем проста. Трябват ти само три листа маруля, чаша вода и лъжица мед.   Марулята се измива и нарязва, сварява се в малко вода, изстиналата течност се   прецежда, добавя се мед на вкус и готово. Пие се току преди лягане. Баба би   добавила, че най-добре е да се ляга и става с кокошките – веднага щом се   мръкне и веднага щом се съмне. Така денят ще бъде златен!

Храни против пролетна умора

зеленчуци против пролетна умора

Когато зимата си отива, за да дойде пролетта, тялото е подложено на голямо изпитание. Но как да му осигурим подкрепление? Докато времето се колебае, милиони микроби, вируси и лоши бактерии ни най-малко не се чувстват зле, а атакуват безпощадно. В аптеките има безброй имуностимуланти, но още от баба знаем, че с една лъжица джинджифил, мед и лимон на ден сами можем да бетонираме защитни си сили.

Най-зеленият сезон често носи със себе си и онова неприятно състояние, наречено пролетна умора. След тежката зима организмът сякаш се предава, губи апетит, настроението помръква и като цяло се чувстваме като изцедени. Какво ни съветва баба в този случай? Да си вземем от пазара стрък зелена коприва. Листата ѝ се накълцват ситно, заливат се с кипяща вода и се оставят да престоят накиснати за около час. След това от отварата се пие по една кафена чашка на гладно три пъти на ден. Може да се пие и продължително време, докато отново не се вдигнем бодро на крака.

Симптом на пролетната умора е и ниското кръвно, което също може да ни остави без всякакъв тонус и желание за работа. Какво ли е давало енергия на нашите баби? За бодрост сутрин понякога, казват, пиели ароматен чай от розмарин с мед.

Бабината супа

За да се запазят хранителните вкусове на зеленчуците, когато приготвяме супичка, баба препоръчва те да се измиват чрез накисване в леко подсолена вода, а след това да се варят на пара. Друга бабина тайна за вкусна супа е, разбира се, щипка любов!

Разхождай се всеки ден!

Баба ще бъде горда, ако се вслушваш в нея и излизаш по-често на чист въздух. Липсата на кислород провокира организма и той се унася, ако няма необходимото количество свеж въздух. Та, при всяка възможност се разхождай. Дори и за кратко. А ако има как да вземеш и баба с теб, направи го! Тя също има нужда от активност. И мисли му, ако те изпревари на неделния джогинг!

 

Автор: Радослава Миленова