Sort by
Sort by

Как микробиомът влияе на теглото

zhena lekar s plodove na masa

Микробиомът е миниатюрният свят от билиони бактерии, които живеят в стомашно-чревния тракт. Тези микроскопични организми не само контролират метаболизма, смилат храната, влияят на апетита, но и изграждат имунната система, влияят на настроението и дори помагат определени гени да бъдат унаследени. Те съставляват 90% от клетките ни, което означава, че огромна част от клетките в тялото ни, не са човешки. До сега учените са открили около 10 хилиляди вида бактерии, но изумителното е, че микробиомът на всеки човек има своя уникален състав. Колкото по разнообразен е той – т.е. колкото повече видове бактерии обитават стомашно-чревния тракт, толкова по-здрави ще сме.

В последните години научният интерес към микробиома расте и много учени смятат, че именно ограниченото разнообразие на микроорганизми е свързано с напълняването. Разрушаването на микробиома е основна причина за все по-широко простиращото се затлъстяване.

plodove i zelenchuci

Възпаление и микробиом

Възпалението е реакция на имунната система, която цели да атакува болестотворни бактерии или токсини и след унищожаването им, следва да изчезне. Когато организмът ни е в състояние на постоянен стрес обаче, опасността не отминава, съответно възпалението също. Хроничното възпаление е еднин от най-сериозните проблеми на съвременния човек и именно то е в основата на редица здравословни проблеми като наднормено тегло, автоимунни процеси и диабет.

Какво е общото между отслабването и микробиомът? Храните с високо съдържание на рафинирана захар, бързоусвоими въглехидрати и наситени или трансмазнини окуражават растежа на определени чревни бактерии. Тъй като животът на една бактерия трае около 20 мин, при честа консумация на горепосочените храни, „лошите“ бактерии надделяват над „добрите“. Именно „лошите“ бактерии допринасят за възпалението, тъй като произвеждат ендотоксин и карат тялото да задържа мазнините.

Инсулинова резистентност и микробиом

ъзпалението причинява инсулинова резистентност. Когато клетките загубят чувствителността си към към инсулина, те имат нужда от все по-големи количества, за да могат да абсорбират глюкозата. Нарушен ли е този процес, все повече захар остава да циркулира в кръвта, вместо да достигне до клетката, където да се превърне в енергия. Тялото изпитва нужда от храна постоянно, за да компенсира, съответно още повече инсулин се произвежда от панкреаса. Резултатът е, че вместо да се превръща в енергия, циркулиращата захар се съхранява от тялото под формата на мазнина. Допълнително възпалението нарушава синтеза на лептин, което пречи на чувството за ситост.

shtastliva zhena s razshireni race

Микробиомът – основен фактор за отслабването

Добрата новина е, че можем да променим микробиома си изключително бързо. Тук важи правилото, че много по-лесно е да разрушиш нещо, отколкото да го поправиш – само за няколко часа можем да изместим микробиома си към дисбаланс, но са нужни седмици, за да го възстановим до здравословно ниво. Балансираме ли микробиома си, целият метаболизъм се пренастройва да гори мазнини, вместо да ги съхранява.

Какво се случва, когато микробиомът е в баланс:

  • калориите, извличани от храната, се регулират;
  • възпалението намалява;
  • произвеждат се късоверижни мастни киселини, които помагат на тялото да отслабне;
  • гените се настройват към изгаряне на мазнини;
  • подобрява се състоянието на кожата, ноктите и косата;
  • настроението се подобрява, тревожността изчезва;
  • подобрява се концентрацията и продуктивността.

 

Автор:
Весела Петрова
Експерт по Здравословно Хранене

Весела Петрова е възпитаник на Виенския институт за холистично здраве "Vitalakademie", член на Европейската асоциация по клинична нутрициология (ESPEN) и член на Сдружението на нутриционистите в България. Освен със здравословно хранене, Весела използва методите на йога, звукова терапия и медитация.