Sort by
Sort by

Глад или скука? – как да заменим лошия навик с полезна храна

kak da izbegnem glada

Колко често ви се случва да отворите хладилника или да грабнете десерт, за да запълните отегчителните часове? Храната безспорно трябва да носи удоволствие и разнообразие, но също така трябва да има свое място в пълноценното меню. „Гладът от скука“ често може да бъде саботаж, който ни тласка към излишни калории и лош избор. Предлагаме ви няколко бързи съвета и рецепти, които да ви помогнат да останете верни на себе си и пълноценното хранене. 

Изгответе план

Колко пъти като малки сме чували „Не яж това - ще си развалиш вечерята“. Е, вече сме големи и сами отговаряме за своята дисциплина. Запълването на междинните хранения често може да бъде последователност от механични действия. Един от начините да се избавите от този порочен навик е да водите дневник, в който да съставяте свои хранителни планове за деня. Това ще ви помогне да останете по-продуктивни и заредени!  

Ангажирайте се

Неслучайно наричаме това действие „глад от скука“ – храним се, за да ангажираме ръцете и мозъка си с нещо различно. Добър начин да избягате от този вид разсейване е да намерите ново хоби. Моментите, в които ви завладява скуката могат да бъдат запълнени с хубава книга, среща с приятели и разходка сред природата.  Важно е и да споменем един от най-тонизиращите начини за бягство от скуката – упражнения. За тези от вас, които нямат време да включат цялостна тренировка в ежедневието си, препоръчваме бърза серия от 20 джъмпинг джакс, 5 лицеви опори или 15 коремни преси и т.н. Това със сигурност ще ви зареди с енергия и желание за продуктивност, което ще ви избави от скуката. 

Комбинирайте балансираното хранене с движение

Здравословен и ефикасен начин, по който можете да ограничите този рефлекс е като обърнете повече внимание на тялото си. Изберете подходящи за вас упражнения и включете физическата активност в ежедневието си. Не пропускайте да отделите време за една от тренировките на посланиците на „Нестле за Живей Активно“. Така ще насочите вниманието си към ново занимание и ще добавите повече движение във вашия ден. 

Бързи здравословни закуски 

Преди да разгледате предложенията по-долу, имайте предвид, че всеки един сезон идва с характерните за него зеленчуци. Не забравяйте за тях, защото те могат да послужат като перфектния снак, предоставяйки почти нулево количество на калории, но обогатен със свеж и приятен вкус.  А сега ви предлагаме три бързи закуски, които ще ви заредят с настроение и енергия. 

Овесени Бисквити с Бадеми и натурален шоколад /Ирена Славейкова/ 

Необходими продукти:

  • 300 г брашно
  • 270 г овесени ядки
  • 250 г краве масло
  • 300 г кафява захар
  • 100 г сурови бадеми
  • 2 яйца
  • 1 ч. л. сода
  • ванилия
  • щипка сол
  • 200 г натрошен шоколад

 

  1. Запичат се овесените ядки на загрят тиган за 2-3 минути. 
  2. В купа се смесват овесените ядки с пресято брашно, сол и сода.
  3. В друга купа с миксер се разбиват захарта и маслото и се добавят яйцата
  4. и ванилията.
  5. Към яйчената смес се прибавят сухите съставки без шоколада, като бадемите
  6. са предварително нарязани. 
  7. Получената смес се меси докато се  получи твърдо тесто.
  8. Тестото се увива във фолио и престоява в хладилник за 2 часа.
  9. Оформяме бисквитките и поставяме шоколад (нарязан на ситно).
  10. Подреждаме ги в тава върху хартия за печене и печем в загрята на 180°С за
  11. 10-15 минути.

Бананови палачинки с течен "шоколад“ /Владислава Маринова/ 
 

За палачинките:

  • 2 яйца от свободни кокошки   /120 г/
  • 1 много добре узрял банан  /140 г/
  • био овесени трици /90 г/
  • ванилия 

За течния шоколад:

  • био фъстъчено масло /90 г/
  • мед /25 г/ 
  • брашно от рожков /10 г/
  • гореща вода /60 - 70 г/


Начин на приготвяне на палачинките 

  1. В голяма купа разбиваме много добре яйцата.
  2. В отделен съд намачкваме банана до получаване на пюре.
  3. Добавяме банана към разбитите яйца.
  4. Към тази смес прибавяме овесените трици и ванилията, разбъркваме.Получената смес трябва да наподобява гъстотата на кексово тесто. 
  5. Печем в сух тиган на средна степен на 4. котлона.
     

Начин на приготяне на шоколада 

  1. В купа прибавяме всички съставки без водата. 
  2. Разбъркваме до хомогенизиране и прибавяме гореща вода до желаната гъстота.


Нахутени хапки със зеленчуци на фурна и доматен дип /Евелина Сандалова/ 

  • 2 консерви нахут
  • 1/2 ч. л. чесън на прах
  • 1/2 глава лук
  • 1 с. л. царевично нишесте
  • щипка сол и черен пипер
  • 1/2 ч. л. риган
  • 1/2 ч. л. сладък червен пипер
  • 1/2 чаша галета
  • 2 с. л. сусам
  • 1 яйце
  • 1 чушка
  • 1/2 тиквичка
  • 1/2 патладжан
  • пармезан
  • доматен сос
  • босилек 

 

  1. Измийте нахута, отцедете и преместете в блендер. Добавете в блендера измития лук, сол, черен пипер, риган, червен пипер, царевично нишесте и 1 супена лъжица галета, и блендирайте.  
  2. Смесете галетата със сусама, щипка сол и черен пипер. 
  3. Вземете по една супена лъжица от нахутената смес и оформете в хапки. Потапятае в предварително разбитото яйце, овалвате в галетата и подреждате в предварително намазана с олио тава. 
  4. Нарязвате зеленчуците на жулиени, подреждате в същата тава, поръсвате със зехтин и пармезан и печете заедно с нахутените хапки. Печете на 200 градуса за 30 мин. като на 20 минута обръщате хапките, за да се изпекат и от двете страни.
  5. Доматения сос изсипвате в тенжера и загрявате на котлон, добавяте 1 с. л. захар и пресен босилек и оставяте на бавен огън за 10 минути докато се сгъсти.
  6. Накрая нарязвате краставица и сервирате една балансирана чиния. 
     

За още вкусни рецепти за цялото семейство разгледайте нашата Кулинарна книга Нестле за по-здрави деца. 

Представяме ви и съветите на някои от дамите, създали вкусни рецепти:

 
Теодора Титова (https://www.instagram.com/tedy.titova/
“През лятото, когато се радваме на изобилие от свежи плодове и зеленчуци предпочитам да залагам на тях.
Не всеки ден закусквам, но когато го правя обичам да започвам деня с балансирано меню.
Залагам на овесени ядки, плодове и кисело мляко или ядково мляко.
Скуката преодолявам с готвене :)” 

Венета Романски (https://www.instagram.com/veneta.romanski/
“Изкушенията дебнат отвсякъде, а аз им устоявам като си приготвям обяд и снаксове вкъщи. Много редки са случаите, в които прибягвам до нещо готово. В следобедните часове винаги настъпва един момент, в който ти идва да прегрешиш с нещо сладко. За тези моменти имам ядки, или домашни барчета, които приготвям веднъж седмично.”

Савина Никол (https://www.instagram.com/savinanikol/
„Любимата ми закуска е квасен хляб с масло и мармалад. Хубавият хляб определено ме спасява във всяка ситуация, мога да го съчетая с какво ли не.“

Никол Кунева (https://www.instagram.com/nicolekuneva/)
„Винаги имам нещо вкусно, но и здравословно под ръка и предпочитам него пред останалите “изкушения” Вече има алтернативи на всичко, така че не ми е толкова трудно.“