Колко често ви се случва да отворите хладилника или да грабнете десерт, за да запълните отегчителните часове? Храната безспорно трябва да носи удоволствие и разнообразие, но също така трябва да има свое място в пълноценното меню. „Гладът от скука“ често може да бъде саботаж, който ни тласка към излишни калории и лош избор. Предлагаме ви няколко бързи съвета и рецепти, които да ви помогнат да останете верни на себе си и пълноценното хранене.
Изгответе план
Колко пъти като малки сме чували „Не яж това - ще си развалиш вечерята“. Е, вече сме големи и сами отговаряме за своята дисциплина. Запълването на междинните хранения често може да бъде последователност от механични действия. Един от начините да се избавите от този порочен навик е да водите дневник, в който да съставяте свои хранителни планове за деня. Това ще ви помогне да останете по-продуктивни и заредени!
Ангажирайте се
Неслучайно наричаме това действие „глад от скука“ – храним се, за да ангажираме ръцете и мозъка си с нещо различно. Добър начин да избягате от този вид разсейване е да намерите ново хоби. Моментите, в които ви завладява скуката могат да бъдат запълнени с хубава книга, среща с приятели и разходка сред природата. Важно е и да споменем един от най-тонизиращите начини за бягство от скуката – упражнения. За тези от вас, които нямат време да включат цялостна тренировка в ежедневието си, препоръчваме бърза серия от 20 джъмпинг джакс, 5 лицеви опори или 15 коремни преси и т.н. Това със сигурност ще ви зареди с енергия и желание за продуктивност, което ще ви избави от скуката.
Комбинирайте балансираното хранене с движение
Здравословен и ефикасен начин, по който можете да ограничите този рефлекс е като обърнете повече внимание на тялото си. Изберете подходящи за вас упражнения и включете физическата активност в ежедневието си. Не пропускайте да отделите време за една от тренировките на посланиците на „Нестле за Живей Активно“. Така ще насочите вниманието си към ново занимание и ще добавите повече движение във вашия ден.
Бързи здравословни закуски
Преди да разгледате предложенията по-долу, имайте предвид, че всеки един сезон идва с характерните за него зеленчуци. Не забравяйте за тях, защото те могат да послужат като перфектния снак, предоставяйки почти нулево количество на калории, но обогатен със свеж и приятен вкус. А сега ви предлагаме три бързи закуски, които ще ви заредят с настроение и енергия.
Овесени Бисквити с Бадеми и натурален шоколад /Ирена Славейкова/
Необходими продукти:
- 300 г брашно
- 270 г овесени ядки
- 250 г краве масло
- 300 г кафява захар
- 100 г сурови бадеми
- 2 яйца
- 1 ч. л. сода
- ванилия
- щипка сол
- 200 г натрошен шоколад
- Запичат се овесените ядки на загрят тиган за 2-3 минути.
- В купа се смесват овесените ядки с пресято брашно, сол и сода.
- В друга купа с миксер се разбиват захарта и маслото и се добавят яйцата
- и ванилията.
- Към яйчената смес се прибавят сухите съставки без шоколада, като бадемите
- са предварително нарязани.
- Получената смес се меси докато се получи твърдо тесто.
- Тестото се увива във фолио и престоява в хладилник за 2 часа.
- Оформяме бисквитките и поставяме шоколад (нарязан на ситно).
- Подреждаме ги в тава върху хартия за печене и печем в загрята на 180°С за
- 10-15 минути.
Бананови палачинки с течен "шоколад“ /Владислава Маринова/
За палачинките:
- 2 яйца от свободни кокошки /120 г/
- 1 много добре узрял банан /140 г/
- био овесени трици /90 г/
- ванилия
За течния шоколад:
- био фъстъчено масло /90 г/
- мед /25 г/
- брашно от рожков /10 г/
- гореща вода /60 - 70 г/
Начин на приготвяне на палачинките
- В голяма купа разбиваме много добре яйцата.
- В отделен съд намачкваме банана до получаване на пюре.
- Добавяме банана към разбитите яйца.
- Към тази смес прибавяме овесените трици и ванилията, разбъркваме.Получената смес трябва да наподобява гъстотата на кексово тесто.
- Печем в сух тиган на средна степен на 4. котлона.
Начин на приготяне на шоколада
- В купа прибавяме всички съставки без водата.
- Разбъркваме до хомогенизиране и прибавяме гореща вода до желаната гъстота.
Нахутени хапки със зеленчуци на фурна и доматен дип /Евелина Сандалова/
- 2 консерви нахут
- 1/2 ч. л. чесън на прах
- 1/2 глава лук
- 1 с. л. царевично нишесте
- щипка сол и черен пипер
- 1/2 ч. л. риган
- 1/2 ч. л. сладък червен пипер
- 1/2 чаша галета
- 2 с. л. сусам
- 1 яйце
- 1 чушка
- 1/2 тиквичка
- 1/2 патладжан
- пармезан
- доматен сос
- босилек
Измийте нахута, отцедете и преместете в блендер. Добавете в блендера измития лук, сол, черен пипер, риган, червен пипер, царевично нишесте и 1 супена лъжица галета, и блендирайте.
Смесете галетата със сусама, щипка сол и черен пипер.
Вземете по една супена лъжица от нахутената смес и оформете в хапки. Потапятае в предварително разбитото яйце, овалвате в галетата и подреждате в предварително намазана с олио тава.
Нарязвате зеленчуците на жулиени, подреждате в същата тава, поръсвате със зехтин и пармезан и печете заедно с нахутените хапки. Печете на 200 градуса за 30 мин. като на 20 минута обръщате хапките, за да се изпекат и от двете страни.
Доматения сос изсипвате в тенжера и загрявате на котлон, добавяте 1 с. л. захар и пресен босилек и оставяте на бавен огън за 10 минути докато се сгъсти.
Накрая нарязвате краставица и сервирате една балансирана чиния.
За още вкусни рецепти за цялото семейство разгледайте нашата Кулинарна книга Нестле за по-здрави деца.
Представяме ви и съветите на някои от дамите, създали вкусни рецепти:
Теодора Титова (https://www.instagram.com/tedy.titova/)
“През лятото, когато се радваме на изобилие от свежи плодове и зеленчуци предпочитам да залагам на тях.
Не всеки ден закусквам, но когато го правя обичам да започвам деня с балансирано меню.
Залагам на овесени ядки, плодове и кисело мляко или ядково мляко.
Скуката преодолявам с готвене :)”
Венета Романски (https://www.instagram.com/veneta.romanski/)
“Изкушенията дебнат отвсякъде, а аз им устоявам като си приготвям обяд и снаксове вкъщи. Много редки са случаите, в които прибягвам до нещо готово. В следобедните часове винаги настъпва един момент, в който ти идва да прегрешиш с нещо сладко. За тези моменти имам ядки, или домашни барчета, които приготвям веднъж седмично.”
Савина Никол (https://www.instagram.com/savinanikol/)
„Любимата ми закуска е квасен хляб с масло и мармалад. Хубавият хляб определено ме спасява във всяка ситуация, мога да го съчетая с какво ли не.“
Никол Кунева (https://www.instagram.com/nicolekuneva/)
„Винаги имам нещо вкусно, но и здравословно под ръка и предпочитам него пред останалите “изкушения” Вече има алтернативи на всичко, така че не ми е толкова трудно.“