Sort by
Sort by

Влез в играта на активния градски живот

Преди 18-тото издание на националната инициатива „Нестле за Живей Активно! Град 2023” споделяме полезни предложения за балансиран есенен рестарт
есенна кампания 2023

Балансът е чувство, произтичащо от това да бъдеш цялостен и в хармония. Да се чувстваш добре в тялото си и да бъдеш своята възможно най-позитивна и успешна версия. Ключът за постигането му е изграждането и поддържането на навици за балансирано хранене и редовна физическа активност, които обаче често се оказват цел за „някой ден, когато ми остане време”. В същото време статистиката е притеснителна: по последни данни на Световната Здравна Организация 61,7% от българите са с наднормено тегло или затлъстяване, като 23% от децата също попадат в тази категория. Това вреди както на здравето, така и на тонуса и пълноценния начин на живот, увеличава натиска върху здравната система и икономиката. А в същото време имаме на разположение много начини на превенция, без да е нужно наднорменото тегло поради застоял живот и неправилен хранителен режим да се превръща в истинска епидемия.

Дългогодишна мисия на Нестле за Живей активно е да промотира и така спомогне за установяването на режим за балансирано франене и ежедневна физическа активност, като на 16 септември от 11 ч. пред НДК ще се проведе есенното издание на инициативата. В партньорство с един от най-динамичните риалити формати „Игри на волята” денят ще е пълен със съревнования, изненади и поводи да нагласим часовника си на активно и балансирано градско време. А докато се готвим за този празник на физическата активност, ето и няколко практични препоръки за здравословен есенен рестарт.

  • Добре е денят да започва с пълноценна закуска, да не пропускаме обяда и да заложим на ранна и лека вечеря, която е полезна за подобряване на качеството на съня, насърчаване на нощната регенерация на организма и нормализиране на метаболизма. Храненето не трябва да е на крак или докато вършим нещо друго.
  • Ако заложим на местни сезонни продукти, с които есента у нас изобилства, не само ще се погрижим за здравословната си диета, но и за опазването на околната среда и местната икономика. Плодовете и зеленчуците са и истински имунен бустер. 
  • Времето захладнява и е логично да съобразим цялостно менюто си с тази промяна, подготвяйки телата си за зимата. Да ядем повече супи и да започнем да наблягаме на мазнините; за вегетарианците отличен източник на тях са ядките, соята и маслините.
  • Не трябва да пренебрегваме хидратацията – отминаването на летните жеги в никакъв случай не означава да намалим консумацията на вода, тъй като се нуждаем от минимум 1,5-2 л. вода на ден, за да пречистваме и поддържаме организма си здрав.
  • Дори 15 минути на слънце ни осигуряват дневната доза витамин D, толкова важен за имунната система. А ако го съчетаем с практикуването на предпочитан спорт, вече влизаме в играта на активното градско живеене.
  • Ходенето е най-лесният и достъпен начин да се поддържаме в добра форма – то е превенция за различни здравни проблеми, укрепва мускулатурата и тонуса, повишава енергията и настроението, помага за по-добър сън и подсилва имунната система. Добре е ежедневно да отделяме време за разходки, с темпо в зависимост от личните ни предпочитания, като съобразяваме обувките и правилната поза, с поглед напред и изправен гръб.
  • Ако спрем да мислим за физическата активност като за усилие и задължение, тя много по-лесно ще стане част от навиците ни. Според проучвания на Харвардския университет различни забавни дейности също ни помагат ефективно да горим калории. Например 30 минути танцуване изгаря около 150 kcal, същото време игра на боулинг или фризби около 100 kcal, каране на скейтбод около 180 kcal, на колело – 290 kcal, и само половин час игра с децата е средно 140 kcal по-малко.

Дори и през по-хладните месеци градът е пълен с възможности за физическа активност – било то в близкия парк, на площадките за тенис или футболните, баскетболни и волейболни игрища. Плуване, колоездене, йога – времето, отделено на предпочитания от нас начин за раздвижване, се отплаща многократно.

На 16 септември пред НДК от 11 ч. „Нестле за Живей Активно! Град 2023” ни дава още един повод да изберем балансирания и здравословен начин на живот. В 18-тото издание на националната инициатива може да се включим в 4-километров маратон Next Level 4km, да разберем как се чувстват участниците в популярния тв формат „Игри на волята”, като участваме отборно в преодоляването на предизвикателства, специално създадени за градска среда, да се срещнем със спортни легенди от семейството на „Нестле за Живей Активно“ като Тереза Мариновa, Йордан Йовчев, Екатерина Дафовска, Евгени Иванов - Пушката, а в Кучешката градинка Асен Аролски е подготвил супер игра за всеки с четириног приятел, с която може да се включим в благотворителната инициатива на Purina за даряване на храна на приют Фермата, управляван от Аnimal Rescue. Ще има и много изненади и подаръци, за да влезем с добро настроение и нагласа за поддържането на активен начин на живот в града в новия сезон