Рулца с оризови кори
Екзотичните и разнообразни храни винаги са хубава идея да похапнем нещо вкусно и различно.
Днес можем да си поговорим за разни по-нетипични неща като такива са пролетните рулца с
оризови кори. Те са типично азиатско ястие като в различните държави се приготвят по различен
начин и стил, така че на всеки да му е вкусно. Рулцата често са пържени като дори обвивката –
може да е с тънки кори (подобно на нашите кори за баница или оризови кори) .Те са безглутенови и
ного лесни за ползване, освен това не е нужно да минават термична обработка, което прави
приготвянето по- лесно. Правят се от ориз и вода, а понякога има и добавено нишесте от тапиока,
което може да бъде един разнообразен вариант. Този тип пролетни рулца са типична за Виетнам.
Като там често ги правят с пресни и хрупкави зеленчуци, почти винаги има оризови нудъли и
протеин като скариди, тофу или дори месо, в компанията на фъстъчен сос. Може да се
експериментира в много различни аспекти, в зависимост от вкуса и стила на хранене.
Затова пробвайте рецептата на Нестле за да откриете още екзотика във вашата кухня ,
така че винаги да изпитвате удоволствие от храненето си.
Съставки за пълнежа:
½ дебела червена чушка
½ дебела оранжева чушка
¼ червена зелка
1 краставица
1 морков
1 стрък целина апио
160 g зелен грах, сварен
Листа босилек/мента/магданоз
4 оризови кори
Съставки за дресинга:
80 ml бадемово мляко
1 лъжица сусамово масло
1 чаена лъжичка сок от лайм
1 чаена лъжичка мед
1 лъжица соев сос
½ чаена лъжичка настърган джинджифил
Начин на приготвяне:
Зеленчуците се измиват внимателно с хладка вода, почистват се и се нарязват на дълги пръчици като жулиени. Червеното зеле също се нарязва на жулиени, след като бъде измито. Количеството зеленчуци се умесва с листата босилек/мента/магданоз и се разделя на 4 равни части.
Оризовите кори се поставят върху равна повърхност и се напръскват с хладка вода с кухненска четка.
Зеленчуците се поставят в центъра на всяка оризова кора и се завиват, като се запечатват в края. Можете да добавите в рулцата предпочитаните от вас зеленчуци и да обогатите вкуса им с орехи, киноа, булгур... според въображението Ви.
Дресингът се излива върху рулцата преди да се сервират.
Можем да допълним рулцата, като сервираме отстрани и плато с веган хапки от серията Garden Gourmet. Те са универсална и вкусна алтернатива на месото и са много бързи за приготвяне.
Продуктите от серията Garden Gourmet са чудесно допълнение за рецептите на растителна основа, защото основната им съставка е соевият протеин. Соята съдържа всичките 9 есенциални аминокиселини и така дори и без месо сме сигурни, че се храним балансирано според нашите индивидуални нужди. Също така продуктите от серията Garden Gourmet са добър източник на протеини и фибри.
Приготвяне на дресинга:
Поставяме всички съставки за дресинга в една малка купичка и ги разбъркваме много добре до получаването на хомогенна смес.
Хранителни стойности (4 порции):
Хранителни стойности |
Енергийна стойност (kcal) |
Въглехидрати |
Мазнини |
Протеини |
За 100 g |
62 |
10.9 |
1.5 |
1.9 |
За порция (~223 g) |
139 |
24.2 |
3.4 |
4.2 |