Пържола от карфиол с каперси и тахан
Пържолата от карфиол с каперси и тахан е перфектният избор за ястие както за вегетарианци, така и за любителите на месо, които искат да си доставят удоволствие с приятно разнообразие. Тази рецепта е подходяща за всеки сезон и ще гарантира невероятно кулинарно приключение. С нея можете да зарадвате и впечатлите всеки гост на вашия дом. За да ви е още по-приятно приготовлението на пържолата от карфиол, можете да викнете някой от вашите близки, с когото заедно да подготвите ястието. По този начин ще усъвършенствате кулинарните си умения, докато се забавлявате и прекарвате време с любим човек. Разгледайте съставките за пържолата и соса, които ще намерите по-долу и се запознайте с начина на приготвяне, за да олекотите процеса на готвене. Успех и да ви е сладко!
(4 човека):
Съставки за пържолата от карфиол:
1 карфиол
3 чаени лъжички зехтин
1 лъжица масло от гроздови семки
2 лъжици каперси
1 скилидка чесън, наряза на ситно
½ връзка нарязан пресен магданоз
1 лъжица пушен червен пипер
Съставки за соса от тахан:
60 g тахан
3 лъжици вода
1 лъжица лимонов сок
Сол
Начин на приготвяне:
Когато кажем пържола, неминуемо първо си представяме печено или пържено месо – идея, появила се първо във Великобритания през 17-ти век, когато в лондонските месарници започнали да сервират индивидуални порции. Голямата си слава пържолата дължи, разбира се, на Америка. Но и зеленчуковите стекове не са за подценяване. Ароматни, питателни и полезни, те са много лесни за изпълнение и заслужават да са част от всеки здравословен режим.
За да приготвим нашата пържола от карфиол, първо затопляме фурната предварително на 180 градуса Целзий.
Почистваме карфиола от листата и го измиваме внимателно, а след това го нарязваме на филии с дебелина 2-3 cm.
Поставяме филиите карфиол в широка тава, върху която сме поставили хартия за печене и ги поръсваме със зехтин, с помощта на силиконова четка. Посипваме с пушен червен пипер, овкусяваме със сол и черен пипер и добавяме каперсите.
Печем във фурна за около 45 минути.
През това време приготвяме соса от тахан, като разбъркваме добре всички съставки в купа.
Сервираме пържолата от карфиол със соса заедно с гарнитура от киноа. Преди да сервираме, поръсваме с нарязания магданоз.
Ако все пак Ви липсва вкуса на месото, опитайте да изпълните ястието, като допълните с бургер на растителна основа от серията Garden Gourmet. Той изглежда и ухае като бургер, но с всички предимства на своя растителен произход.
Продуктите от серията Garden Gourmet са чудесно допълнение за рецептите на растителна основа, защото основната им съставка е соевият протеин. Соята съдържа всичките 9 есенциални аминокиселини и така дори и без месо сме сигурни, че се храним балансирано според нашите индивидуални нужди. Също така продуктите от серията Garden Gourmet са добър източник на протеини и фибри.
Хранителни стойности (6 порции)
Хранителни стойности |
Енергийна стойност (kcal) |
Въглехидрати |
Мазнини |
Протеини |
За 100 g |
46 |
8.8 |
0.6 |
1.8 |
За порция (~350 g) |
159 |
30.6 |
2.1 |
6.3 |