Sort by
Sort by

Марокански кускус със зеленчуци

(6 човека):

Съставки за зеленчуците:

25 ml зехтин
1 глава червен лук, нарязана на дребно
3 скилидки чесън,  нарязани на дребно
500 g многоцветни домати Чери
2 средно големи сини домата, на кубчета
2 тиквички цукини, на кубчета
1 ябълка, почистена от кората и нарязана на кубчета
2 супени лъжици балсамов оцет
Сол и черен пипер

Съставки за кускус:

200 g сух кускус
1 лъжица зехтин Екстра върджин
1 малка глава червен лук, нарязана на дребно
4 лъжици златисти стафиди
4 скилидки чесън, нарязани на дребно
200 g сварен нахут
600 ml гореща вода
1 чаена лъжичка лимонов сок
1 щипка канела на прах, куркума, кориандър
1 щипка прясна мента,  нарязана
1 щипка пресен магданоз, нарязан
Сол
Черен пипер

марокански кускус


Мароканският кускус със зеленчуци е перфектният начин да разнообразите седмичното си меню по вкусен и нетрадиционен начин. Рецептата е с ниско ниво на трудност, което я прави още по-подходяща за приготвяне, а ако искате дори можете да викнете някои помощник в кухнята. Какво по-хубаво от това да сготвите нещо вкусно и здравословно в компанията на най-близките си хора! Готвенето е истински добър начин да прекарате повече качествено време с хората около вас и да разтоварите след натоварен работен ден. Разгледайте необходимите съставки за зеленчуците и кускуса и се запознайте с начина на приготвяне, за да сте се улесните в процеса на готвене. Запретнете ръкави и после не пропускайте да ни споделите вашите впечатления от тази рецепта! Да ви е сладко!

Начин на приготвяне:

В тиган се загрява зехтинът, добавят се лукът, чесънът, синият домат, тиквичките и се пържат до омекването им.
После добавяме ябълката, домата и оцета. Посипваме със сол и черен пипер на вкус и оставяме на огъня още 10 минути, като разбъркваме от време на време.

През това време приготвяме кускуса:

В тиган сотираме лука с 1 чаена лъжичка зехтин и поръсваме със сол.

В достатъчно дълбока купа разбъркваме кориандъра, канелата, куркумата, черния пипер, чесъна, лимоновия сок, 1 лъжица зехтин, сотирания лук и гореща вода.

Тази гореща смес се излива върху кускуса, смесен със стафиди и нахут. Покрива се с фолио за храна и се оставя да престои 10 минути.
След омекване, кускусът се разбърква с вилица.

Добавят се пресните подправки (като се оставят малко за украса) и се разбърква добре.

За да обогатим кускуса, можем да го сервираме с веган кюфтенцата от серията Garden Gourmet. Те са универсална и вкусна алтернатива на месото и са много бързи за приготвяне.

Продуктите от серията Garden Gourmet са чудесно допълнение за рецептите на растителна основа, защото основната им съставка е соевият протеин. Соята съдържа всичките 9 есенциални аминокиселини и така дори и без месо сме сигурни, че се храним балансирано според нашите индивидуални нужди. Също така продуктите от серията Garden Gourmet са добър източник на протеини и фибри.

 

Хранителни стойности (6 порции):

Хранителни стойности

Енергийна стойност (kcal)

Въглехидрати

Мазнини

Протеини

За 100 g

65

11

1.6

2

За порция (~505 g)

327

55.5

8.2

10.3