Марокански кускус със зеленчуци
Съставки за зеленчуците:
25 ml зехтин
1 глава червен лук, нарязана на дребно
3 скилидки чесън, нарязани на дребно
500 g многоцветни домати Чери
2 средно големи сини домата, на кубчета
2 тиквички цукини, на кубчета
1 ябълка, почистена от кората и нарязана на кубчета
2 супени лъжици балсамов оцет
Сол и черен пипер
Съставки за кускус:
200 g сух кускус
1 лъжица зехтин Екстра върджин
1 малка глава червен лук, нарязана на дребно
4 лъжици златисти стафиди
4 скилидки чесън, нарязани на дребно
200 g сварен нахут
600 ml гореща вода
1 чаена лъжичка лимонов сок
1 щипка канела на прах, куркума, кориандър
1 щипка прясна мента, нарязана
1 щипка пресен магданоз, нарязан
Сол
Черен пипер
Мароканският кускус със зеленчуци е перфектният начин да разнообразите седмичното си меню по вкусен и нетрадиционен начин. Рецептата е с ниско ниво на трудност, което я прави още по-подходяща за приготвяне, а ако искате дори можете да викнете някои помощник в кухнята. Какво по-хубаво от това да сготвите нещо вкусно и здравословно в компанията на най-близките си хора! Готвенето е истински добър начин да прекарате повече качествено време с хората около вас и да разтоварите след натоварен работен ден. Разгледайте необходимите съставки за зеленчуците и кускуса и се запознайте с начина на приготвяне, за да сте се улесните в процеса на готвене. Запретнете ръкави и после не пропускайте да ни споделите вашите впечатления от тази рецепта! Да ви е сладко!
Начин на приготвяне:
В тиган се загрява зехтинът, добавят се лукът, чесънът, синият домат, тиквичките и се пържат до омекването им.
После добавяме ябълката, домата и оцета. Посипваме със сол и черен пипер на вкус и оставяме на огъня още 10 минути, като разбъркваме от време на време.
През това време приготвяме кускуса:
В тиган сотираме лука с 1 чаена лъжичка зехтин и поръсваме със сол.
В достатъчно дълбока купа разбъркваме кориандъра, канелата, куркумата, черния пипер, чесъна, лимоновия сок, 1 лъжица зехтин, сотирания лук и гореща вода.
Тази гореща смес се излива върху кускуса, смесен със стафиди и нахут. Покрива се с фолио за храна и се оставя да престои 10 минути.
След омекване, кускусът се разбърква с вилица.
Добавят се пресните подправки (като се оставят малко за украса) и се разбърква добре.
За да обогатим кускуса, можем да го сервираме с веган кюфтенцата от серията Garden Gourmet. Те са универсална и вкусна алтернатива на месото и са много бързи за приготвяне.
Продуктите от серията Garden Gourmet са чудесно допълнение за рецептите на растителна основа, защото основната им съставка е соевият протеин. Соята съдържа всичките 9 есенциални аминокиселини и така дори и без месо сме сигурни, че се храним балансирано според нашите индивидуални нужди. Също така продуктите от серията Garden Gourmet са добър източник на протеини и фибри.
Хранителни стойности (6 порции):
Хранителни стойности |
Енергийна стойност (kcal) |
Въглехидрати |
Мазнини |
Протеини |
За 100 g |
65 |
11 |
1.6 |
2 |
За порция (~505 g) |
327 |
55.5 |
8.2 |
10.3 |