Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Sort by
Sort by

Пълнени чушки с царевица и сирене

Насладете се на една свежа и здравословна рецепта, която е подходяща за всички и не се влияе от сезона! Снабдете се с необходимите продукти и запретвайте ръкави, за да доставите на вас и вашите близки един незабравим вкус!

 

 Порции:  4

 Приготвяне: 60 минути

 Ниво на трудност: Средно

Списък на необходимите съставки:

  • 4 чушки
  • 2 супени лъжици зехтин
  • 1 глава червен лук
  • 1 чаена лъжица кимион
  • 1 чаена лъжица лют червен пипер или червен пипер
  • 2 тиквички
  • 175g. царевица
  • 100ml мляко
  • 1 авокадо
  • 50g. сирене чедър
  • 2 чаени лъжици кориандър
  • 2 чаени лъжици MAGGI® Вълшебен вкус 10 зеленчука

 

Рецепта

  1. Отрежете горната част на чушките и ги почистете от семките. Сложете ги да се бланшират за 5 минути, след това ги извадете и ги оставете да се отцедят с отрязаната страна надолу
  2. Сложете ситно нарязания лук в тиган със супена лъжица олио и го оставете да се готви 3 минути, докато омекне. Добавете кимион, лют червен пипер (или червен пипер) и гответе още 2-3 минути.
  3. Нарежете тиквичките на кубчета, добавете ги в тигана върху лука и подправките и гответе около 4 минути, докато омекнат, след това ги махнете от котлона.
  4. Добавете царевицата, нарязаното на кубчета авокадо, настърганото сирене, кориандъра, MAGGI® Вълшебен вкус 10 зеленчука и разбъркайте.
  5. Напълнете четирите чушки със зеленчуковата смес, след което ги поставете в съд за печене с незалепващо покритие.
  6. Оставете ги във фурната за 30-35 минути, докато омекнат.
  7. След като ги извадите от фурната, ги оставете да изстинат за 5 минути, след което можете да ги сервирате.

Чушките, пълнени с царевица и сирене, могат да се сервират със заквасена сметана, салата от боб или царевичен чипс. Безмесна храна, която със сигурност няма да ви омръзне!

Хранителна информация на порция:

  • Калории 235 kcal
  • Белтъчини 8 g.
  • Мазнини 14 g.
  • Вълехидрати 21 g.

 

Хранителни ползи

Тази рецепта за пълнени чушки е чудесен пример за балансирано безмесно ястие. Тя включва разнообразие от зеленчуци, богати на витамини, минерали и фибри – като тиквички, чушки, авокадо и царевица. Авокадото добавя полезни мазнини, които подпомагат усвояването на мастноразтворими витамини, а чедърът внася калций и протеини.

Комбинацията от съставки създава чувство на ситост, без да утежнява храносмилането, което прави това ястие подходящо както за обяд, така и за вечеря.

Идеи за сервиране и заместители:

За веган версия можете да замените сиренето с веган алтернатива и да използвате растително мляко;
За по-изразен вкус можете да добавите малко сок от лайм и щипка пушен пипер;
Това ястие се комбинира чудесно със свежа салата от краставици и мента или с гарнитура от киноа.
Подходящо за "Порция баланс":
Пълнените чушки се вписват идеално в принципа на „Порция баланс“, тъй като комбинират зеленчуци (половината чиния), сложни въглехидрати от царевицата и тиквичките (¼ от чинията) и белтъчини от сиренето (¼ от чинията). Това балансирано съотношение помага да поддържаме стабилна енергия през деня и допринася за изграждането на здравословни хранителни навици.

Готвенето с деца – възможност за учене и забавление:

Рецептата е подходяща и за съвместно приготвяне с деца – те могат да помогнат с пълненето на чушките, разбъркването на плънката и декорирането на готовото ястие. Така приобщаваме малките към процеса на приготвяне на здравословна храна и ги насърчаваме да се хранят балансирано с удоволствие.