Пълнени чушки с царевица и сирене
Насладете се на една свежа и здравословна рецепта, която е подходяща за всички и не се влияе от сезона! Снабдете се с необходимите продукти и запретвайте ръкави, за да доставите на вас и вашите близки един незабравим вкус!
Порции: 4
Приготвяне: 60 минути
Ниво на трудност: Средно
Списък на необходимите съставки:
- 4 чушки
- 2 супени лъжици зехтин
- 1 глава червен лук
- 1 чаена лъжица кимион
- 1 чаена лъжица лют червен пипер или червен пипер
- 2 тиквички
- 175g. царевица
- 100ml мляко
- 1 авокадо
- 50g. сирене чедър
- 2 чаени лъжици кориандър
- 2 чаени лъжици MAGGI® Вълшебен вкус 10 зеленчука
Рецепта
- Отрежете горната част на чушките и ги почистете от семките. Сложете ги да се бланшират за 5 минути, след това ги извадете и ги оставете да се отцедят с отрязаната страна надолу
- Сложете ситно нарязания лук в тиган със супена лъжица олио и го оставете да се готви 3 минути, докато омекне. Добавете кимион, лют червен пипер (или червен пипер) и гответе още 2-3 минути.
- Нарежете тиквичките на кубчета, добавете ги в тигана върху лука и подправките и гответе около 4 минути, докато омекнат, след това ги махнете от котлона.
- Добавете царевицата, нарязаното на кубчета авокадо, настърганото сирене, кориандъра, MAGGI® Вълшебен вкус 10 зеленчука и разбъркайте.
- Напълнете четирите чушки със зеленчуковата смес, след което ги поставете в съд за печене с незалепващо покритие.
- Оставете ги във фурната за 30-35 минути, докато омекнат.
- След като ги извадите от фурната, ги оставете да изстинат за 5 минути, след което можете да ги сервирате.
Чушките, пълнени с царевица и сирене, могат да се сервират със заквасена сметана, салата от боб или царевичен чипс. Безмесна храна, която със сигурност няма да ви омръзне!
Хранителна информация на порция:
- Калории 235 kcal
- Белтъчини 8 g.
- Мазнини 14 g.
- Вълехидрати 21 g.
Хранителни ползи
Тази рецепта за пълнени чушки е чудесен пример за балансирано безмесно ястие. Тя включва разнообразие от зеленчуци, богати на витамини, минерали и фибри – като тиквички, чушки, авокадо и царевица. Авокадото добавя полезни мазнини, които подпомагат усвояването на мастноразтворими витамини, а чедърът внася калций и протеини.
Комбинацията от съставки създава чувство на ситост, без да утежнява храносмилането, което прави това ястие подходящо както за обяд, така и за вечеря.
Идеи за сервиране и заместители:
За веган версия можете да замените сиренето с веган алтернатива и да използвате растително мляко;
За по-изразен вкус можете да добавите малко сок от лайм и щипка пушен пипер;
Това ястие се комбинира чудесно със свежа салата от краставици и мента или с гарнитура от киноа.
Подходящо за "Порция баланс":
Пълнените чушки се вписват идеално в принципа на „Порция баланс“, тъй като комбинират зеленчуци (половината чиния), сложни въглехидрати от царевицата и тиквичките (¼ от чинията) и белтъчини от сиренето (¼ от чинията). Това балансирано съотношение помага да поддържаме стабилна енергия през деня и допринася за изграждането на здравословни хранителни навици.
Готвенето с деца – възможност за учене и забавление:
Рецептата е подходяща и за съвместно приготвяне с деца – те могат да помогнат с пълненето на чушките, разбъркването на плънката и декорирането на готовото ястие. Така приобщаваме малките към процеса на приготвяне на здравословна храна и ги насърчаваме да се хранят балансирано с удоволствие.