Бурито с фалафел и маруля
Съставки за фалафела (15 бр.):
500 g сварен нахут
50 g нарязан червен лук
2 скилидки чесън
1 чаена лъжичка кимион
Сол
4 g бакпулвер
½ лъжица семена сусам
10 ml лимонов сок
20 ml слънчогледово олио
Съставки за бурито:
Веган кюфтенцата от серията Garden Gourmet (като заместител на фалафелите)
4 кори тортила
4 големи листа маруля
4 стръка зелен лук 1 печено авокадо, нарязано на кубчета
1 краставица, нарязана на кубчета
200 g настъргано червено зеле
100 g кремообразен хумус
С тази бърза и лесна рецепта можете да се потопите в дебрите на Близкия Изток и необятността на вкусове и аромати, на една кухня, която е позната по целия свят с богатите си хранителни изкушения. Това неустоимо вегетарианско ястие съчетава свежестта и хрупкавостта на марулята с брашненото изкушение на буритото и седемте подправки и нюанси на фалафела. Не губете повече време и се впуснете в това вкусово пътешествие на здравословното хранене. С тази рецепта можете да изпитате вашите кулинарни умения и да впечатлите всички у дома!
Начин на приготвяне на фалафела:
За родина на фалафела се счита Египет. Малките кюфтенца от нахут или бакла могат да се сервират самостоятелно, но най-често ги поднасяме увити в арабска питка в компанията на хумус и салата табули.
Преди да започнем с приготвянето на фалафелите в домашна обстановка, е добре да сме накиснали или сварили нахута, за да омекне и да е по-податлив на обработка.
След като имаме готовия нахут, поставяме всички съставки в блендер и разбиваме до получаване на паста. Ако е необходимо, добавяме малко от сока, в който се е варил нахутът.
Оформяме кюфтенца, които поставяме в тава с хартия за печене. Поръсваме ги със зехтин и ги печем във фурната на 180 градуса Целзий за 18-20 минути, като ги обръщаме по средата на времето за печене.
Понякога в кухнята имаме нужда и от някои алтернативи, с цел да спестим време. Ако подготовката и изпълнението на фалафелите вкъщи Ви се сторят твърде времеемки, заменете ги с веган кюфтенцата от серията Garden Gourmet.
Продуктите от серията Garden Gourmet са чудесно допълнение за рецептите на растителна основа, защото основната им съставка е соевият протеин. Соята съдържа всичките 9 есенциални аминокиселини и така дори и без месо сме сигурни, че се храним балансирано според нашите индивидуални нужди. Също така продуктите от серията Garden Gourmet са добър източник на протеини и фибри.
Опитайте колко вкусно и сочно ще стане буритото с нашите веган кюфтенца.
Начин на приготвяне на буритото:
Загряваме тортилата на тиган, за да се отпусне глутена.
На топла кора тортила първо поставяме лист маруля, после лука, авокадото, краставиците, настърганото червено зеле. Отгоре поставяме фалафела и кремообразния хумус.
Навиваме внимателно буритото, като го захващаме в краищата.
Сервираме с доматен сос.
Хранителни стойности (6 порции)
Хранителни стойности |
Енергийна стойност (kcal) |
Въглехидрати |
Мазнини |
Протеини |
За 100 g |
164 |
24.7 |
5.2 |
5.4 |
За порция (~250 g) |
409.6 |
61.7 |
12.9 |
13.5 |