Бургер с пълнозърнеста питка с тофу и барбекю сос
Бургер с пълнозърнеста питка с тофу и барбекю сос е едно много добро решение за хората, които не ядат месо, но искат да си доставят удоволствието от яденето на бургер. Тази рецепта ще допадне и на много от месоядците благодарение на богатия микс от свежи вкусове, създаден от авокадото, домата, марулята и още много други съставки. Рецептата не е сложна за изпълнение и ще стане още по-приятна, ако викнете някои от своите близки в кухнята и заедно се впуснете в това кулинарно приключение. Това здравословно ястие ще ви зарадва както на вкус, така и на вид, а е перфектен избор за когато сте поканили гости у дома. По-долу ще откриете необходимите съставки и начина за приготвяне на тази веджи вкусотия. Също така, най-долу ще видите и хранителните стойности на ястието. Да ви е сладко!
За 4 порции:
Съставки:
4 питки за бургер от пълнозърнесто брашно
4 листа маруля
1 домат, нарязан на кръгове
1 приготвено авокадо, нарязано на филии
280 g тофу (твърда консистенция)
3 стръка зелен лук, ситно нарязан
2 скилидки чесън, ситно нарязани
1 лъжица семена от чиа с 3 лъжици вода (вместо яйце)
1 лъжица соев сос
1 лъжица слънчогледово олио 100 g сос BBQ
Начин на приготвяне:
Рецепти за бургери се появяват за първи път в готварските книги от края на 18 век, но точният произход на ястието не е съвсем ясен. Едно е сигурно, почитателите на хапването в питка са много, а версиите за приготвянето му – безкрай.
Ние го препоръчваме веджи, особено през пролетта и лятото. За тези, които предпочитат да олекотят режима си, но все пак свързват бургера с нещо месно, съветваме да заместите тофуто с бургера на растителна основа от серията Garden Gorumet. Той изглежда, готви се, ухае точно като традиционен бургер от месо, но е абсолютна алтернатива с всички предимства на растителния си произход, защото основната му съставка е соевият протеин. Соята съдържа всичките 9 есенциални аминокиселини и така дори и без месо сме сигурни, че се храним балансирано според нашите индивидуални нужди. Също така продуктите от серията Garden Gourmet са добър източник на протеини и фибри.
За останалите – изцедете хубаво тофуто, после го намачкайте добре с вилица. Добавете ситно нарязания зелен лук, чесъна, сместа от чиа и вода и соевия сос. Разбъркайте добре до получаване на хомогенна смес. Получената смес се разделя на 4 и се оформят 4 кюфтета.
В нагорещен грил тиган сипваме олиото и пържим кюфтетата от тофу от двете страни до златисто.
И питките за бургер се опичат в нагорещен тиган и се намазват с BBQ сос.
Правим бургера, като добавяме лист маруля, домат, кюфте тофу, нарязано авокадо и барбекю сос.
Сервира се със сезонна зеленчукова салата с винегрет.
Хранителни стойности (4 порции)
Хранителни стойности |
Енергийна стойност (kcal) |
Въглехидрати |
Мазнини |
Протеини |
За 100 g |
156 |
19.2 |
6 |
7.4 |
За порция (~280 g) |
440 |
54.3 |
16.9 |
21 |