Sort by
Sort by

Бургер с пълнозърнеста питка с тофу и барбекю сос

Бургер с пълнозърнеста питка с тофу и барбекю сос е едно много добро решение за хората, които не ядат месо, но искат да си доставят удоволствието от яденето на бургер. Тази рецепта ще допадне и на много от месоядците благодарение на богатия микс от свежи вкусове, създаден от авокадото, домата, марулята и още много други съставки. Рецептата не е сложна за изпълнение и ще стане още по-приятна, ако викнете някои от своите близки в кухнята и заедно се впуснете в това кулинарно приключение. Това здравословно ястие ще ви зарадва както на вкус, така и на вид, а е перфектен избор за когато сте поканили гости у дома. По-долу ще откриете необходимите съставки и начина за приготвяне на тази веджи вкусотия. Също така, най-долу ще видите и хранителните стойности на ястието. Да ви е сладко! 

За 4 порции:

 

Съставки:

 

4 питки за бургер от пълнозърнесто брашно
4 листа маруля

1 домат, нарязан на кръгове
1 приготвено авокадо, нарязано на филии
280 g тофу (твърда консистенция)
3 стръка зелен лук, ситно нарязан
2 скилидки чесън, ситно нарязани
1 лъжица семена от чиа с 3 лъжици вода (вместо яйце)
1 лъжица соев сос
1 лъжица слънчогледово олио 100 g сос BBQ

бургер с пълнозърнеста питка с тофу

 

Начин на приготвяне:

Рецепти за бургери се появяват за първи път в готварските книги от края на 18 век, но точният произход на ястието не е съвсем ясен. Едно е сигурно, почитателите на хапването в питка са много, а версиите за приготвянето му – безкрай.

Ние го препоръчваме веджи, особено през пролетта и лятото. За тези, които предпочитат да олекотят режима си, но все пак свързват бургера с нещо месно, съветваме да заместите тофуто с бургера на растителна основа от серията Garden Gorumet. Той изглежда, готви се, ухае точно като традиционен бургер от месо, но е абсолютна алтернатива с всички предимства на растителния си произход, защото основната му съставка е соевият протеин. Соята съдържа всичките 9 есенциални аминокиселини и така дори и без месо сме сигурни, че се храним балансирано според нашите индивидуални нужди. Също така продуктите от серията Garden Gourmet са добър източник на протеини и фибри.

За останалите – изцедете хубаво тофуто, после го намачкайте добре с вилица.  Добавете ситно нарязания зелен лук, чесъна, сместа от чиа и вода и соевия сос. Разбъркайте добре до получаване на хомогенна смес. Получената смес се разделя на 4 и се оформят 4 кюфтета.

В нагорещен грил тиган сипваме олиото и пържим кюфтетата от тофу от двете страни до златисто.

И питките за бургер се опичат в нагорещен тиган и се намазват с BBQ сос.

Правим бургера, като добавяме лист маруля, домат, кюфте тофу, нарязано авокадо и барбекю сос.

Сервира се със сезонна зеленчукова салата с винегрет.

 

Хранителни стойности (4 порции)

Хранителни стойности

Енергийна стойност (kcal)

Въглехидрати

Мазнини

Протеини

За 100 g

156

19.2

6

7.4

За порция (~280 g)

440

54.3

16.9

21