Sort by
Sort by

Ароматна супа от нахут

(6 порции)

Съставки:

 

400 g нахут (консерва)
600 g печени домати
1 глава лук
2 скилидки чесън
1 лъжица тапиока на прах
1 чаена лъжичка настърган джинджифил
2 лъжици смес подправки на прах (кориандър, куркума, кимион, канела, червен пипер)
1.5 l зеленчуков бульон
1 лъжица настъргана лимонова кора (био)
1 лъжица пресен кориандър
Сол
30 ml зехтин

 

ароматна супа от нахут

 

Начин на приготвяне:

Ароматната супа от нахут е едно прекрасно ястие, на което можете да се насладите както в комбинация с нещо друго, така и като самостоятелно здравословно хранене. Рецептата е изпълнена с полезни съставки, които ще се отразят добре на организма ви и ще ви дадат качествена и дълготрайна енергия. Високото съдържание на зеленчуци в рецептата ще ви гарантира едно балансирано ежедневие, наситено с добро настроение. Ястието е лесно за приготвяне, а всичко, което трябва да направите е да разгледате необходимите съставки и начин на приготвяне, а за да е още по-приятно можете да викнете някой близък, с когото да споделите това кулинарно приключение! Да ви е сладко!

Нахутът се употребява в кулинарията още от дълбока древност. Той е важна част от диетата ни с неговите полезни свойства и богатството си на хранителни вещества – протеини, въглехидрати, фибри, витамини и минерали. Има няколко разновидности на нахута, като в Европа е най-популярен белият представител на това бобово растение. Той има богато приложение – използва се за брашно, салати, кюфтенца (фалафели) и т.н. Нахутът прекрасно се вписва и в супите, както ще видим в тази рецепта.

Измиваме доматите, поставяме ги в тава за печене с хартия за печене и ги печем във фурната на 180 градуса, за 25-30 минути. След като са готови, ги обелваме и нарязваме на кубчета. Опечените на фурна домати дават по-наситен вкус на гозбите.

В широк тиган загряваме зехтина и сотираме лука, чесъна и джинджифила с малко сол до омекване на лука.

Добавяме сместа от подправки и разбъркваме, за да поемат аромата им. Добавяме тапиока на прах и постепенно сипваме зеленчуковия бульон. Оставяме да кипне и добавяме добре отцедения нахут и доматите. Оставяме на огъня още 10 минути докато супата започне да се сгъстява.

Преди да сервираме поръсваме с настърганата лимонова кора и пресния кориандър.

Сервира се с домашна турска пърленка.

За повече подкрепление към супата и пърленката можем да добавим и плато с веган хапки от серията Garden Gourmet. Те са универсална алтернатива на месото и са много бързи за приготвяне.

Продуктите от серията Garden Gourmet са чудесно допълнение за рецептите на растителна основа, защото основната им съставка е соевият протеин. Соята съдържа всичките 9 есенциални аминокиселини и така дори и без месо сме сигурни, че се храним балансирано според нашите индивидуални нужди. Също така продуктите от серията Garden Gourmet са добър източник на протеини и фибри.

 

Хранителни стойности (6 порции)
 

Хранителни стойности

Енергийна стойност (kcal)

Въглехидрати

Мазнини

Протеини

За 100 g

71.7

11.4

2.1

2.2

За порция (1 порция супа + 1 пърленка)

355

56.3

10.2

10.9