Sort by
Sort by

Защо стартира бойкотът на Нестле?

Разберете всичко необходимо за бойкота на Нестле тук на едно място по лесен и достъпен начин.

Защо стартира бойкотът на Нестле?

През 70-те години намаляващите нива на кърмене накараха редица организации да изразят загриженост относно маркетинговите практики на производителите на заместители на майчината кърма - включително Нестле, която е отдадена на  създаването на
нови и иновативни решения и услуги, които да помогнат.

В резултат на това Infant Formula Action Coalition стартира бойкот на нашите продукти през 1977 г. в САЩ. Този бойкот отпадна през 1984 г.

Защо бойкотът в САЩ отпадна?

През 1981 г. Световната здравна организация (СЗО) прие набор от препоръки за страните-членки, който да регулира маркетинга на заместители на майчиното мляко, бутилки за хранене и биберони. Той е познат като „Кодексът на СЗО“ (pdf, 128Kb).

Много от развиващите се страни не изпълниха напълно Кодекса. Така през 1982 г. станахме първият производител, въвел собствена политика, извлечена от Кодекса на СЗО, за да регулираме начина, по който продаваме заместители на кърмата в развиващите се страни, така че да бъде с максимално добро качество и грижа за майките-кърмачки. Ние подобрихме тази политика през 1984 г., след консултации със заинтересованите страни, включително СЗО, Детския фонд на ООН (УНИЦЕФ) и организациите на гражданското общество.

В резултат на това бойкотът в САЩ срещу нас отпадна, и по този начин имахме възможност да реализираме нашата подобрена политика, съобразно изискванията за безопасност. 

Ние се стремим непрекъснато да подобряваме практиките ни и сме преработили и подсилили и усъвършенствали нашата политика(pdf, 1.67Mb) редица пъти, откакто сме я приели, въз основа на практичен опит, усъвършенстване на изискванията на СЗО, желание и дисциплина в работата ни. 

Има ли в днешно време още бойкотни дейности?

Да. През 1988 година група организации във Великобритания стартира нов бойкот срещу нас, който продължава, въпреки че спазваме Кодекса на СЗО и изискванията към него. Кодекса на СЗО се прилага от националните правителства навсякъде по света.

В резултат на включването ни в отговорния инвестиционен индекс FTSE4Good през 2011 г. Обединените реформирани църкви прекратиха подкрепата си за бойкота, както и редица други значими заинтересовани страни решиха да прекратят подкрепата си за него, включително Генералния Синод на Английската църква, Кралския колеж на акушерките и Методисткия Комитет за етични инвестиции, които са проявявали подкрепа към бойкота. Прочетете повече за FTSE4Good, който е един от най-известните индекси по цял свят за социално отговорни и важни инвестиционни общности, чиято цел е да помага на инвеститорите да интегрират екологични, социални и управленски фактори в своите инвестиционни решения и действия, така че те да отговарят на изискванията, както и тези на закона.

Какво да направя, ако искам да изразя опасение?

Ако имате някакви опасения относно маркетинг практиките ни за заместители на кърмата, Ви насърчаваме да ги споделите с нас, за да можем да продължим да се подобряваме и
да спазваме винаги изрично изискванията, защото вашата безопасност винаги ще е на първо място за нас.