Sort by
Sort by

Основно училище „Св.св Кирил и Методий“ от село Драгичево и детска градина „Бисер“ от село Труд са големите победители в шестото издание на конкурса „Нестле за по-здрави деца“

Средствата от наградата победителите ще инвестират в закупуване на нови спортни пособия за часовете по физическо възпитание и изграждане на зеленчукова градина в двора. София, Самуилово, Велико Търново и Варна също излъчиха сребърни и бронзови победители.


 
плакети
Back to Press releases

6-тото издание на конкурса „Нестле за по-здрави деца“ предизвика най-оживената дискусия у членовете на журито от самото начало на провеждането му до днес. 

Силното представяне на всички финалисти затрудни  опитното жури в състав Ваня Кастрева, началник на РУО София, която винаги дава правилните насоки как програмата да става все  по-добра за децата и да върви напред, Благовеста Борчева, представител на МОН, партньор от самото начало на програмата в България, Мария Яровая от НСОРБ, и Мария Тодорова от Нестле България, също участник в журито от първото му издание до сега. 

100 усмивки София

Много е мотивиращо да наблюдаваме как с всяка изминала година  проектите на децата стават все по-интересни, разнообразни и креативни, а ентусиазма, с който техните преподаватели ги представят на финала все по-заразителен и наистина ни е трудно да изберем краен победител. Това обаче е „сладка“ тревога, защото именно такава е целта на конкурса – да провокира желанието и интереса на деца, учители и родители да обръщат внимание на важните теми, свързани с балансираното хранене, необходимостта от правилна хидратация, активното движение и грижата за планетата. Така че от името на всички членове на журито изразявам огромното си удовлетворение, че участниците правят нашата работа все по-трудна.  Честито на победителите, но, както всеки път на финала на конкурса си казваме – големите победители са всички тези 10 000 деца, които само през тази година, благодарение на програмата „Нестле за по-здрави деца“ направиха своите първи крачки към усвояване на здравословни навици

Мария Тодорова юрист на Нестле България.

Основно училище „Св.св. Кирил и Методий“ от Драгичево спечели първото място с разнообразието от интересни проекти по всички четири модула на програмата.  

С проекта „ Наслаждавай се на храната със семейството си“ учениците пренесоха знанията си за балансирано хранене и у дома и приготвиха на родителите си вечеря, която споделиха през видеа и в клас. След това събраха най-вкусните и забавни рецепти в своя авторска кулинарна книга „Вкусни разказчета“. 

Кирил и Методий, Драгичево

Под шапката „Избери водата“, участниците разработиха собствен пречиствателен филтър и направиха впечатляващ макет на морското дъно. 

В „Играй активно“ децата участваха в специални ретро игри на двора на училището – активно „Не се сърди,човече“ и игра на дама. 

Уникален хотел за насекоми и къщички за птици изработиха за модула „Устойчивост“ като изпробваха гостоприемството им на весел пикник в гората.

деца от училище Кирил и Методой, Драгичево

Възпитаниците на детска градина „Бисер“ от село Труд грабнаха журито с ръчната изработка на „здравословни“ чинии, всяка от които показва правилното съотношение между отделните храни в идеалната „порция баланс“. И те, като своите батковци от училището-победител, пренесоха знанието у дома и направиха на родителите си вкусни и цветни плодови и зеленчукови шишчета.

ДГ Бисер

На тема вода, след изучаването на материалите от модула, децата, съвместно с възпитателите ,създадоха иновативни игри със забавни въпроси и отговори и много вкусни плодови награди. 

Спортно състезание всеки ден“ е проектът, с който малчуганите на практика усетиха, че движението е не само полезен навик, но и забавно приключение. Състезателният дух е заразил и техните братя и сестри, които са се присъединили към някои от важните етапи за подкрепа на отборите. 

В допълнителния модул „Грижа за домашни любимци“ тези от децата, които имат свой любимец са заснели поредица от забавни видеа, които са споделили с връстниците си. 

Еко патрул“ е проектът на ДГ „Бисер“ в модула устойчивост – всеки ден детски еко отряд  патрулира в двора, почиства, озеленява и събира листа в компостери. 

Деца от детска градина Бисер

 Не по-малко интересни и вдъхновяващи са проектите на сребърните и бронзовите медалисти – повече информация за всички проекти ще бъдат налични на страницата на „Нестле за по-здрави деца“.

Честито на всички победители! Желая  прекрасна, весела, пълна с движение и  здрава ваканция на всички деца и активна почивка на преподавателите им. Благодарим ви за енергията и отдадеността на каузата за „по-здрави деца“, вярвам , че си заслужава! И ви очакваме с нови сили и нови предизвикателства следващата учебна година!

Нели Ангелова
Нели Ангелова директор „Комуникации“ на Нестле за Югоизточен пазар

Повече за инициативата:

Програмата Нестле за по-здрави деца“ обединява усилията на компанията и тези на родители, учители и образователни институции, за да осигурят по-добро и здравословно бъдеще за българските деца. Образователната програма има за цел да насърчи балансираното хранене, активният и устойчив начин на живот при децата на възраст между 3 и 12 години чрез интересни, интерактивни и занимателни уроци, специално подготвени спрямо възрастта на децата.  Програмата стартира през 2012 г. и се осъществява с подкрепата на Министерство на образованието и науката, Регионалните управления на образованието, редица национални експерти по хранене и спорт и неправителствени организации. През 2013 г. като добра практика в сферата на образователните програми за балансирано хранене и физическа активност в Европа, Нестле за по-здрави деца“ в България става част от Европейския проект EPHE (EPODE For The Promotion Of Health Inequalities), финансиран от Европейската комисия. През 2018 година Програмата разширява своя обхват и влиза в учебните заведения в цялата страна, за да подобри хранителните и двигателните навици на българските деца, в рамките й се провежда  конкурс сред училищата, а година по-късно и сред детските градини, който оценява най-активните сред тях. През учебната 2021-2022 г. програмата е надградена като е включен нов модул „Устойчивост“, насочен към изграждане на разбирането у децата колко е важно и защо трябва да се грижат за планетата. До този момент, образователното съдържание на „Нестле за по-здрави деца“ е достигнало до над 80 000 деца в детски градини и училища в цялата страна.