Държавният секретар по икономическите въпроси на Конфедерация Швейцария Мари-Габриел Инайхен-Флайш – на официално посещение в Нестле България

Делегати и ученици дебатираха по въпросите на дуалното обучение

Днес, 16.06.2016 г., делегация от представители на институциите и бизнеса посети централния офис на Нестле България и фабриката за Шоколадови продукти и бисквити. Посещението е част от програмата на официалното посещение на Държавния секретар по икономическите въпроси на Конфедерация Швейцария Мари-Габриел Инайхен-Флайш в България.

Посещението бе разделено на два панела, по време на които делегатите дискутираха въпроси, свързани с партньорство между образованието и бизнеса, за реализиране на швейцарския модел на дуално образование у нас. Те се запознаха с добрите производствени практики на фабриката за шоколадови продукти и бисквити на Нестле в София.

На последвалата кръгла маса бе представена пилотната програма за дуално обучение, стартираща тази есен в Професионална гимназия по механоелектротехника „Никола Й. Вапцаров“ (ПГМЕ) в София. От името на един от партньорите на проекта – Нестле България, г-н Мартин Крон, мениджър „Фабрика за шоколадови продукти и бисквити“, сподели за личния си опит в швейцарската образователна система и изрази задоволството си от участието на компанията Нестле в полагането на основите на здрава връзка между бъдещите професионалисти и бизнеса. Директорът на ПГМЕ Мардирос Зовикян изрази благодарност към правителството на Конфедерация Швейцария и лично към посланика на страната у нас Н.Пр. – Денис Кнобел, за интереса и подкрепата в този важен за училището проект.

След кръглата маса делегатите се насочиха към фабриката за шоколадови продукти и бисквити на Нестле България, където се запознаха с продуктите, произвеждани у нас, технилогиите и производствените линии, благодарение на които компанията изнася продукта KitKat в над 40 страни, предимно в Европа.

Вече 150 години Нестле е водещата компания, производител на храни и напитки в света с над 330 000 служители в над 150 страни и над 1 милиард продукти, продавани всеки ден. Компанията работи със силен фокус върху създаването на стойност за обществото и устойчивото развитие, а една от основните инициативи в областта на младежката заетост – „Алианс за младежта“, обедини усилията над 200 компании – партньори на Нестле от цяла Европа, в борбата с безработица сред младите хора на континента.