NESCAFÉ® отбелязва своя 75 годишен юбилей

NESCAFÉ 75 години
Марката на Нестле празнува своя 75 годишен юбилей като една от любимите напитки в света.

Марката на Нестле, създадена като идея за разрешаване на проблема с оползотворяването на нереализираната кафе продукция, празнува своя 75 годишен юбилей като една от любимите напитки в света.

Днес, всяка секунда се консумират повече от 5500 чаши разтворимо кафе NESCAFÉ с различни сортове, предназначени да удовлетворят различните вкусове и предпочитания по целия свят.

„Ние празнуваме богатата история и наследство на първото разтворимо кафе в света - NESCAFÉ, което и до днес е запазило отличителния си кафе аромат. През последните 75 години NESCAFÉ се превърна от кутия кафе до цялостна гама от продукти и системи“, каза Карстен Фредхолм, ръководител на Стратегическото бизнес звено за Напитки на NESTLÉ.

„NESCAFÉ присъства в над 180 страни и ние подчертаваме обещанието на марката да продължава, както бъдещия си растеж, така и лидерската си позиция в категорията на кафе напитките“, добави той.

Иновации от самото начало

През 1929 г. на тогавашния председател на Нестле - Луи Дапелс, била възложена интересна задача от бившия му работодател - Banque Française et Italienne pour l’Amérique du Sud. След краха на Уолстрийт и срива на цените на кафето, банката разполагала с голямо количество непродадено кафе в складовете си в Бразилия. Тогава Нестле са запитани дали тези запаси могат да се превърнат в „разтворими кубчета кафе“, които да бъдат пуснати в продажба.

Химикът д-р Макс Моргенталер се присъединява към компанията, за да помогне на своите изследователи да намерят решение. След тригодишни изследвания те откриват, че „café au lait“ – кафето, смесено с мляко и захар – и превърнато в прах, запазва вкуса си за по-дълго време. Но този прах не бил лесно разтворим, а млякото и захарта причинили предизвикателства в производството.

Началото на NESCAFÉ

NESCAFÉ 75 години

Д-р Моргенталер обаче установил, че вкусът и ароматът на кафето се запазвали по-добре в кафето, когато към него се добави подсладено мляко, отколкото при добавяне на неподсладено. Той открил още, че кафето се съхранявало по-дълго след излагането му на висока температура и налягане.

Д-р Моргенталер стигнал до заключението, че тайната за запазване на аромата на кафето се крие в създаването на разтворимо кафе с достатъчно въглехидрати. Това било нов и оригинален начин на мислене. Една година по-късно той използвал специфична техника за производство на такъв прах и го представил на Изпълнителния борд на Нетсле и на техническите директори на компанията като разтворимо кафе, което може да се консумира.

Две години по-късно, на 1 април 1938 г., разтворимото кафе, наречено NESCAFÉ, е представено в Швейцария. Тогава Нестле създава мащабни производствени мощности за екстракция на кафе във фабриката си в швейцарския град Орб. Линията за производство на NESCAFÉ включва и процесите за изсушаване на кафето чрез пулверизиране на кафе зърна.

Два месеца по-късно марката е представена в Обединеното кралство и през 1939 г. в САЩ. До април 1940 г. NESCAFÉ вече се предлага в 30 страни по света.

NESCAFÉ по време на войната

По време на Втората световна война, повече от три четвърти от световното производство на NESCAFÉ се консумира в Швейцария, Великобритания и САЩ. Неговият срок на годност – по-дълъг от прясното кафе – помага, както за неговата широка популярност, така и за удвояване на обема на неговите продажби.

По-голямата част от произведеното количество NESCAFÉ се предоставя за продоволствие на американските войски. За да отговори на търсенето до 1943 г. Нестле създава две фабрики за производство на NESCAFÉ в САЩ.

Важни етапи

NESCAFÉ 75 години

През 1952 г. фабриката на NESCAFÉ в Сан Мене, Франция въвежда нов и иновативен продукт, който не се нуждае от добавените въглехидрати. За да запази свежестта си през 60-те години продуктът започва да се предлага в стъклени буркани в Европа и Япония. През 1965 г. марката представя още една новост – лиофилизираното разтворимо кафе NESCAFÉ Gold Blend.

През годините NESCAFÉ обогатява своята рецепта за разтворимо кафе, създавайки различни разновидности на продукта – NESCAFÉ Decaffeinated, NESCAFÉ Gold Espresso, NESCAFÉ Frappé, NESCAFÉ Cappuccino и NESCAFÉ Ready-to-Drink.

През 90-те години изследователите разработват патентовано самостоятелно разпенващо се решение за подобряване на текстурата на млечната пяна, която сега се използва в NESCAFÉ Cappuccino.

Иновации при машините

В стремежа си да отиде отвъд границите на собствените си иновации, през 2006 г. Нестле представя NESCAFÉ Dolce Gusto в Швейцария, Германия и Великобритания. Година по-късно, марката е представена и в Испания.

Кафе машината с мото „Кафето във вашия дом“ може да приготвя както горещи, така и студени кафе напитки и специалитети. Капсулите NESCAFÉ, NESTEA и NESQUIK се предлагат за всичките пет вида машини - Melody, Circolo, Piccolo, Fontana и Creativa.

Две години по-късно е разработена единствената по рода си система, която използва разтворимо кафе - NESCAFÉ Barista. Първоначално системата се продава само в Япония, а през 2012 г. започва да се предлага и в Европа под името NESCAFÉ Alegria, като кафе система, предназначена за малки заведения. NESCAFÉ Alegria е част от портфолиото на Nestlé Professional – звеното на Нестле, което предлага храни и напитки за консумация извън дома.

NESCAFÉ 75 години: NESCAFÉ Dolce Gusto през 2010

Планът NESCAFÉ

Нестле постигна значителен напредък в прилагането на отговорно земеделие, отглеждане, производство и потребление по цялата верига за доставки на кафе.

През 2010 г. компанията представи Плана NESCAFÉ в Мексико Сити. Той е част от инвестиционен план на стойност 500 милиона швейцарски франка, които ще бъдат вложени в проекти, свързани с кафето до 2020 г.

Планът включва набор от глобални цели, които имат за цел да помогнат на Нестле допълнително да оптимизира веригата си за доставки на кафе, сред които: увеличение на прякото изкупуване на кафе директно от земеделските производители, както и специални програми за техническа помощ за производителите на кафе. Като част от Плана NESCAFÉ, компанията си е поставила цел да закупи повече от 180 000 тона устойчиво кафе от около 170 000 фермери до 2015 г.

Допълнителна информация:
Уебсайт на NESCAFÉ