Sort by
Sort by

Сладкиши и спорт? Баланс между удоволствие и усилие

сладкиши

Вероятно всеки от нас е изпитвал онова неутолимо чувство на глад за нещо сладко! Десертите са свързани с удоволствия, а понякога дори и блокче шоколад може да ни накара да се усмихнем. И в този миг на щастие идва вечната дилема – да хапваме ли на воля сладко или да се погрижим за фигурата си? Иска ни се да потърсим Соломоново решение, защото крайностите не могат да ни отведат далече.

Когато консумираме сладки храни, ние произвеждаме серотонин и допамин – хормони, които повишават нивото на щастието ни. Допаминът носи чувство на удовлетвореност, а също така предпазва от депресивни състояния. Понякога да бонбон или малък десерт може да ни се отрази по-добре от категорчината забрана – най-важното е да не прекаляваме със захарните изделия.

На първо място, напомняме, че сладкото може да бъде допълнение, но не и основен източник на енергия. За пълноценното меню е необходимо да поддържаме разнообразние от белтъчини, бавни и бързи въглехидрати, плодове и зеленчуци. В случай че имаме нужда от „нещо сладко“, специалистите съветват то да се консумира поне час преди тренировка. В ежедневието е добре да хапваме сладко до 15:00-16:00ч., за да не се получава складиране на излишните мазнини.       

Попитахме д-р Виолета Снегарова за няколко рецепти, които да ни предложат сладки изкушения, добро настроение и хубава фигура.

Изкусители шоколадови бонбони с цял лешник

бонбони лешник

Необходими са Ви:

  • 200 гр. натурален шоколад
  • 150мл вода
  • 120гр. фурми
  • 150гр. лешников тахан
  • Лешници
  • Кокосови стърготини

Начин на приготвяне

Накиснете фурмите във вода за едно денонощие. На следващия ден ги блендирайте в кухненски робот до гладка смес. Към тях добавете лешниковия тахан и разбъркайте до плътна консистенция.

Разпределете сместа в силиконова формичка за бонбони като сложите по един лешник във всяко гнездо.

След това оставете бонбоните във фризера, а междувременно разтопете на водна баня шоколада .

Потопете охладените бонбони в разтопения шоколад и поръсете с кокосови стърготини. Оставете в хладилника за час да се стегнат.

Насладете се на вкуса.

Зимни бисквитки

зимни бисквити

Необходими са Ви:

  • 150гр овесени ядки
  • 50гр кокосово брашно
  • 1 ½ ч.л бакпулвер
  • 2 ч.л канела
  • 30гр стопено кокосово масло
  • 50гр кокосова захар
  • 200 гр. ябълка
  • 4 с.л вода

Начин на приготвяне

Смесете овесените ядки, кокосовото брашно, канелата, солта и бакпулвера

В друга купа разбийте останалите съставки без ябълката.  Добавете ги към сухите съставки.

Нарежете ябълката на кубчета и я прибавете към останалите съставки, разбъркайте добре.

С лъжица разпределете сместа върху хартия за печене и притеснете с пръсти до плоска форма.

Печете 15-20 минути на предварително загрята фурна на 170 градуса с долен нагревател.  

Сладкиш с моркови и орехи

сладкиши с моркови

Необходими са Ви:

  • 500 гр настъргани моркови
  • 300гр фурми без костилки
  • 150 гр орехи
  • 100 гр сурови бадеми
  • 100 гр кокосово масло
  • 2 ч.л канела

Начин на приготвяне

Блендирайте в кухненски робот предварително изкиснатите фурми и бадеми до получаването на хомогенна смес. Прибавете настърганите моркови и канелата.

Поставете сместа в подходяща форма за печене и изпечете за 15-20 минути в предварително загрята фурна.

 

Д-р Виолета Снегарова е докторант по хранене и диететика и специализант по гастроентерология към Медицински университет-Варна. Автор е на медицински блог www.medilatte.com .Основните й интереси са в областта на гастроентерологията,храненето и диететиката.Има над 30 доклада изнесени на международни конференции.Преминава множество следдипломни курсове за повишаване на квалификацията.
Д-р В.Снегарова е член на Български лекарски съюз (БЛС), Асоциация на младите хепатогастроентеролози в България (АМХБ), Българско дружество по хранене и диететика (БДХД), Българско сдружение за проучване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания (BASORD) и Българско дружество по колопроктология (BSC).
Член е на Управителния съвет на Асоциацията на младите хепатогастроентеролози в България (АМХБ), отговарящ за региона на Североизточна България с център гр.Варна.
През 2019 година участва съвместно с колеги от АМХБ в Национално проучване за Честота на дразнимото чрево сред българската популация.Проучването цели да установи честотата на разпространението на Синдрома на дразнимото черво сред българската популация,както й да оцени рисковите фактори.

 

Автор: Радослава Миленова