Sort by
Sort by

Ябълката - неустоимо вкусна и много полезна

ябълка в ръка

Ето ни отново на прага на най-красивия и цветен сезон – есента. Тя притежава един особен чар, като редува топли и прохладни дни, а също така носи със себе си и едни от любимите ни плодове. Сред тях е и Нейно величество ябълката, на която никой не може да устои, сигурно и ти! Нека си поговорим за този чудотворен плод, за ползите и любопитните факти, свързани с него.

Навярно знаеш, че ябълката е изключително полезно творение на природата и е препоръчително да бъде консумирана често. Толкова е свежа и сочна, неслучайно всички обичаме да си я хрупаме от време на време. А знаеш ли, че когато хапваш от нея, правиш едно голямо добро за зъбите си? Според изданието macdentalcare една ябълка дневно те държи далеч от кабинета на стоматолога. Този плод е наричан още „натуралната четка за зъби“, заради свежестта и полезното си действие върху зъбите, а едно от тях е да премахва плаката. Не забравяй, че ябълката стимулира и отделянето на повече слюнка, която помага за пречистването на устната кухина и зъбите.

В случай, че желаеш да се разделиш с няколко килограма, ябълката отново ще е твоят най-добър съюзник. Изданието healthline я поставя на почетното второ място в класацията за плодовете, които най-бързо и ефективно могат да ни заведат до желаното тегло. Една от причините за това е, че тя има ниско съдържание на калории и високо на фибри. Също така стимулира отделянето на натрупаните течности в организма и е натурален диуретик.

Ябълката е добро решение и при наличието на стомашни проблеми. Както вече споменахме, тя е богата на фибри, което стимулира дейността на чревния тракт и има противовъзпалително действие.

Този плод предпазва и от сърдечни проблеми. Една ябълка на ден намалява риска от инфаркт с цели 52%. Благодарение на пектина и полифенолите, които се съдържат в ябълките, можеш да се предпазиш от повишаването на LDL-холестерола, а също и да подсилиш и мозъчната си дейност.

Изобщо, ако консумираш ябълки често, можеш да направиш чудесна услуга на тялото си.

A знаеш ли, че...

  •  Ябълката принадлежи към семейството на розата? Също както прасковите, сливите и крушите.
  •  Ябълковото дърво дава първите си плодове между 4 и 5 г. след засаждането му.
  •  По света растат над 7 хиляди вида ябълки
  •  Ябълките помагат и за узряването на други плодове и зеленчуци. Ако сложиш една ябълка до неузряло авокадо или домат, те ще узреят по-бързо. Причината за това е, че тя отделя етилен, който ускорява зреенето.
  •  Ябълката е 25% въздух. Ето защо тя не потъва във вода


Има много начини да консумираш този неустоим есенен плод. Можеш да изхрускаш една сочна ябълка по път за работа или пък да я добавиш към плодова салата. А в случай, че рецепторите ти желаят истински десерт, можеш да я нарежеш, да я посипеш с щипка захар и канела и да я запечеш на фурна, докато не получи златист загар. Имаме и още едно неустоимо предложение и то е една лесна рецепта за ябълков кейк.

Автор: Кристина Кирова

Ябълков кейк

Необходими продукти:

  • Чаени бисквити - 200 г
  • Яйца - 4 броя
  • Брашно - 200 г
  • Олио - 170 г
  • Бакпулвер - 1 брой
  • Ябълки сорт "Гала" - 5 броя
  • Масло - 20 г


Начин на приготвяне:

Приготви кексовата смес
В голяма купа разбий яйцата и захарта. Добави на тънка струйка олиото и разбий до кремообразна смес. Добави пресятото с бакпулвера брашно и разбий до гладкост.

Нарежи ябълките
Обели ябълките и ги нарежи на филийки.

Направи блат от бисквитите
Намасли форма за печене с падащо дъно и сложи смлените или натрошени бисквити. Притисни и оформи блат. Покрий с нарязаните на филийки ябълки.

Печи 45 минути
Залей блата с ябълките с кексовото тесто и печи 45-50 минути в предварително загрята до 180 градуса фурна. Остави да се охлади за 10 минути и обърни кейка. Сервирай, поръсен с пудра захар.

Рецепта: Goodlife