Sort by
Sort by

Сьомга със зеленчуци и спагети

Порция Баланс“ - методът, с който да приготвим балансирано меню за цялото семейство.

Методът „Порция Баланс“ показва правилното количествено разпределение от всяка група храни за двете основни хранения на деня – обяд и вечеря, като по този начин родителите могат да бъдат уверени, че децата им приемат нужните за тях хранителни вещества.

Храненето е от ключово значение за осигуряването на здравословно развитие на детето. Насърчаването на децата да хапват повече зеленчуци и плодове, гарантирайки, че храненето им е възможно най-здравословно и включва разнообразни източници на белтъци- включително опции на растителна основа - понякога може да се окаже предизвикателство за родителите и хората, които се грижат за децата. Ето защо ние насърчаваме родителите и децата да готвят и да имат споделено време в кухнята. Присъствието на „баланс“ е нужно дори в чинията ни, за да си набавим всички хранителни вещества, от които тялото ни се нуждае, за да е тонизирано и свежо. Нужно е в ума ни, за да можем да разсъждаваме трезво.

С рецептата за сьомга със зеленчуци и спагети можете да разнообразите храненето си с полезна риба, свежи тонизиращи зеленчуци и спагети, така хем храненето ще е здравословно, хем вкусно.

Разгледайте вкусните изкушения в дигиталната кулинарна книжка и зарадвайте вашите деца с разнообразни и апетитни ястия.

Влезте в кухнята с децата, пригответе обяда и вечерята заедно, следвайки основното правило, че чинията е разделена на 3 части: 1/2 от чинията трябва да е с изпълнена със зеленчуци; 1/4 от нея с храни, богати на протеини и 1/4 - със зърнени храни, макаронени изделия, ориз и други въглехидрати. Децата могат да учат докато подготвяте чинията и да откриват повече за храната и своите предпочитания, превръщайки този процес в игра. А ето тук можете да намерите повече информация и игри за детето ви.

сьомга със зеленчуци

Ние с Нико и Мати приготвихме нашия здравословен обяд за деня и споделяме и с вас нашата рецепта:

  1. Нарязваме 1/2 морков и 1/2 тиквичка като спагети (с нож, приставка или белачка) и ги варим в гореща вода с малко сол за около 4-5 минути.
  2.  След като ги отцедим, ги заливаме с ледена вода, за да задържим цветовете на зеленчуците. Нарязваме и репички за декорация накрая.
  3. Останалите половинки от моркова и тиквичката нарязваме на кубчета, слагаме ги в загрят тиган с малко зехтин. Когато леко омекнат, добавяме 3 нарязани чери домата (без семките) и добавяме ½ ч.л. MAGGI®  Щипка вкус.
  4. В тенджерка с гореща вода добавяме 1 ч.л. MAGGI® Щипка вкус заедно с пълнозърнести спагети. След като сварим според указанията на пакета, ги добавяме към сместа в тигана.
  5. В тавичка с малко зехтин и мъничко вода на дъното слагаме 120 гр. сьомга, намазана със зехтин и MAGGI®  Щипка вкус и печем на 180 градуса до готовност.
  6. Сервираме като спазваме пропорциите по-горе. Buon appetito!

Предизвиквам ви да приготвите своята чиния по метода „Порция Баланс“ и да ми изпращате снимки или да ме отбелязвате, за да мога да видя вашите творения! 

Автор: Лео Бианки