Sort by
Sort by

10 съвета за балансирано хранене при децата

 

През първите години от живота си детето се нуждае от вас, за да следва стъпките ви и да расте здраво. За това ще му помогне и балансираният режим на хранене. 

Не се предавайте, когато детето ви отказва да се храни

Не се страхувайте да въвеждате нови храни в менюто на детето си, дори то да отказва да ги консумира. Изследванията показват, че повечето деца трябва да опитват нещо ново от седем до десет пъти преди да им хареса.

Можете да убедите детето си да опита нови храни като му кажете, че ще порасне голямо. Друго решение е да го вземете със себе си, когато пазарувате и да му позволите да избира питателни храни, които да консумирате у дома.

2. Научете детето си да разбере че е сито

Децата имат способността да спрат да се хранят, когато са сити. За родителите обаче е трудно да преценят дали детето наистина се е нахранило.

Поради тази причина, трябва да го научите да казва, когато е сито. Научете детото да "слуша" стомаха си и да си задава въпроси като: "Коремчето ми пълно ли е?", "Мога ли да си хапна и от този сладкиш?". По този начин детето ще осъзнава, когато е сито, а вие ще можете да се доверите на преценката му.

3. Бъдете креативни

Ярките цветове на плодовете и зеленчуците идват от естествените вещества в растенията. Всеки цвят има специфичен ефект върху тялото, затова е добре да поднасяте на детето си разноцветна храна всеки ден. Импровизирайте със закуски, пълни с цвят и атрактивни форми, за да изглежда храната по-интересна.

4. Накарайте детето си да се храни бавно

Бавното хранене се препоръчва за всяка възраст. Необходими са 20 минути на съобщението, предавано от стомаха, да достигне до мозъка. Колкото и да искате детето ви да се нахрани за няколко минути, много по-важно е да се научи да яде бавно и да сдъвква правилно храната.

5. Забавлявайте се в кухнята

Децата се вълнуват, когато участват в приготвянето на храната и са по-ентусиазирани от консумацията й. Давайте им задачи в кухнята, с които могат да се справят сами. Докато растат, нека използват въображението си и да готвят за себе си. Можете да използвате свободното време на детето ви през ваканциите и да се запишете заедно на готварски курс, за да развиете качествата на „готвача“ в него.

6. Хранете се заедно

 

Изкушаващо е да се храните пред телевизора или да закусвате в движение, но тези ваши навици влияят отрицателно не само на вас, а и на детето ви. Насърчавайте детето си да се храни редовно, като му давате добър пример. 

7. Отглеждайте сами плодовете и зеленчуците

Отглеждането на зеленчуци и ароматни растения у дома е забавен начин да научите детето си да се храни балансирано и разнообразно. То ще бъде по-изкушено да опита морковите, ако участва в тяхното засаждане и отглеждане. Дори и да не живеете в къща, можете да изберете насаждения, които могат да виреят и в апартамент.

8. Научете детето си да консумира достатъчно вода

Насърчавайте детето да пие повече вода отколкото сокове и/или подсладени напитки. Въпреки че сокът съдържа хранителни вещества, на първо място децата трябва да пият вода.

9. Избирайте здравословни междинни закуски

Когато е време за междинно хранене е по-удобно да дадете на детето си пакет чипс, но подобни продукти са бедни на хранителни вещества. Вместо тях, избирайте заместители като плодове, ядки или кисели млека.

10. Не пропускайте закуската

Закуската зарежда батериите ви в началото на деня. Дори и да се състои само от плод и чаша мляко, това ще ви помогне да поддържате енергията си почти през целия ден. Закусвайте заедно с детето си, така то ще усвои този полезен навик и ще го запази за цял живот.

А вашето дете храни ли се разнообразно и балансирано?