Sort by
Sort by

Нарушения на стомашно-чревния тракт и значение на фибрите за организма ни

 

Когато прекаляваме с храната по време на празниците, стомашно-чревният тракт страда. Затова щом се върнем на работа след почивката, не се чувстваме комфортно и не можем да се фокусираме върху задачите си.

Храносмилателни разстройства - причини за появата им

Забързаният и динамичен начин на живот е причина за изграждане на много нездравословни навици: консумация на бърза храна при липса на време за готвене, заседнал начин на живот, високи нива на стрес, натрупан през деня, самолечение. Това са само някои от факторите, които нарушават баланса на храносмилателната система

Нарушенията на стомашно-чревния тракт се наблюдават под няколко форми. Те могат да се проявят като болка в долната част на корема, подуване, констипация, диария или като газове и киселини. Симптоми, които изглеждат незначителни, всъщност може да имат голямо значение за правилното функциониране на стомашно-чревния тракт. Затова в ежедневието си трябва да вземете под внимание няколко основни фактора

Фактори, които са причина за появата на храносмилателни разстройства

Седентаризмът най-често е следствие от натоварен и забързан начин на живот. Ако следствие на тази рутина, спортът досега не е бил сред приоритетите ви, то това трябва да се промени. Липсата на движение води до здравословни проблеми, засягащи функционирането на стомашно-чревния тракт. Това води до забавяне на метаболизма и кръвообращението. Бъдете активни и ежедневно отделяйте поне по 30 минути за спорт. Използвайте и всеки друг удобен случай да се раздвижите – стигнете до работа с колело или пеша, изкачвайте стълбите, вместо да използвате асансьор, разхождайте се, докато разговаряте по телефона.

Недостатъчен прием на течности

Течностите са от съществено значение за правилното храносмилане и усвояването на хранителни вещества. Понижената консумация на вода и други течности води до констипация. За да поддържате организма си в оптимално състояние, пийте около два литра течности дневно. Нередовният прием на фибри също e сред основните причини за нарушения в стомашно-чревния тракт. Плодовете и зеленчуците, богати на фибри, трябва да присъстват всеки ден в менюто ви. Специалистите препоръчват консумацията на 5 броя плодове и зеленчуци на ден, които да покрият ежедневните ни нужди от фибри.

Начини за предотвратяване на храносмилателни разстройства

Ето няколко начина, с които да избегнете дискомфорта, причинен от небалансирано функциониране на стомашно-чревния тракт:

  1. Консумирайте само измити плодове и зеленчуци. Ако те не са добре почистени, рискувате заедно с тях да погълнете бактерии и микроби, които причиняват множество храносмилателни разстройства.
  2. Хидратирайте се. Уверете се, че пиете достатъчно вода и не забравяйте, че приемаме част от необходимите ни течности чрез храната.
  3. Обръщайте внимание на срока на годност на продуктите. Също така, внимавайте и със съхранението на храната в хладилника. В момента, в който разопаковате продуктите, те губят годността, отпечатана върху опаковката. Препоръчително е да бъдат консумирани до 2-3 дни след отваряне.
  4. Хранете се редовно и балансирано. Важно е да имате три основни хранения за деня, за да получите всички хранителни вещества, от които тялото ви се нуждае. Включете и две междинни храненения между основните (плодове, кисело мляко, пълнозърнести храни), за да избегнете чувството на глад.
  5. Консумирайте достатъчно фибри (25-30 g./ ден). Включете в ежедневното си меню продукти с високо съдържание на фибри – плодове, зеленчуци и зърнени храни. Фибрите контролират дейността на храносмилателната система, регулирайки нарушенията в стомашно-чревния тракт.
  6. Намалете или премахнете храните, които причиняват газове – боб, зеле, броколи, лук, ябълки, гъби, кашу и др. Преди да изключите някоя, тествайте собствената си толерантност към тях.
  7. Пийте чай от джинджифил. Той, както и ментата, спомагат за стимулиране на храносмилането (не се препоръчват за хора, страдащи от гастроезофагеален рефлукс или киселини).
  8. Забравете за късната вечеря. Нека последното хранене да бъде поне 30 минути преди лягане. Тялото ви трябва да преработи приетата храна, а хоризонталното му положение по време на сън може да причини гастроезофагеален рефлукс. Леката разходка помага на тялото да усвои храната по-лесно.
  9. Хранете се в приятна обстановка и дъвчете добре. По този начин ще помогнете на храносмилателната си система.
  10. Тренирайте редовно. Движението стимулира свиването на чревните мускули, като по този начин допринася за правилното храносмилане. Не тренирайте веднага след хранене, а поне 2-3 часа след това.

В заключение можем да кажем, че кафето е напитка с много ползи, а умерената консумация от 3-4 чаши на ден може да увеличи производителността ни

Знаете ли, че...

  • Стресът се отразява негативно на функционирането на червата.
  • 80% от храносмилателните проблеми са причинени от небалансирано хранене.
  • За по-добро храносмилане е добре плодовете да се консумират поне 30 минути преди обяд или като междинни хранения.

  • Кафето с мляко и малко мед стимулира чревната перисталтика.
  • Пълнозърнестите храни, плодовете и зеленчуците допринасят за осигуряването на нужните количества фибри в организма.