Sort by
Sort by

Източници на растителни протеини по време на пост

 

Спазването на пост е съпроводено от промени в ежедневното хранене, които можете да възприемете като възможност да опитате нови комбинации. Въпреки че растителните храни често съдържат повече хранителни вещества, отколкото сте предполагали, важно е да се уверите, че чрез тях приемате всички необходими вещества по време на поста – като белтъци например.

6 белтъци от растителен произход

Тук ще ви представим 6 белтъци от растителен произход, които ще ви осигурят балансирано хранене при спазването на поста.

Киноа

Киноата е част от древното семейство зърнени култури. Освен значително количество белтъци, тя съдържа и много други хранителни вещества, като желязо и магнезий, но също така и повече фибри от много други зърнени култури. Киноата може да замести ориза във всякакви рецепти, но тази прекрасна зърнена култура е най-подходяща за салати, супи и яхнии.

Тофу

Тофуто е универсална растителна храна, приготвена от соево мляко. Соята е много популярна сред вегетарианците поради високото си съдържание на белтъци, желязо, калций и фосфор. За да се насладите на повече комбинации със сиренето тофу, трябва да знаете, че то ще поеме ароматите и вкусовете на соса или храната, с която е била приготвена. Прибавете тофу в тиган с малко соев сос, любимите си подправки, сусамово олио и малко мед, след което добавете чесън и други зеленчуци. Можете да добавите тофу и към сутрешната си каша за допълнителен източник на белтъци!

Боб

Освен високото съдържание на белтъци, бобът съдържа много полезни за тялото ви вещества, като желязо, цинк, магнезий и фибри. Те спомагат за подобряване на храносмилането, а заради текстурата си могат да заменят животинските белтъци в много ястия. Например, можете да изберете бобов бургер, за да се поглезите по време на поста. За да приготвите бобовите бургери, смачкайте червен боб на паста като прибавите към него галета, ситно нарязан лук и любимите си подправки. Изпечете бургерите в средно загрят тиган, добавете пълнозърнести хлебчета и аранжирайте по свой вкус.

Нахут

Нахутът е с високо съдържание на фибри и белтъци и е незаменим в традиционната средиземноморска кухня. Той може да се консумира в салати и яхнии, но една от най-популярните храни на базата на нахута е хумусът. Той комбинира нахут, зехтин, сусамова паста (известна още като тахини), две скилидки чесън, сол, черен пипер, кимион и лимонов сок. Можете да експериментирате с количествата, за да получите идеалния хумус по ваш вкус, както и да добавите любимите си подправки.

Бадеми

Бадемите са отличен източник на протеин – 100 грама от тях съдържат 21,15 грама протеин. Бадемите са богати и на витамин Е, което означава, че са важен източник на антиоксиданти, спомагащи за поддържане на оптимално тегло. Също така, бадемите могат да са полезни за сърдечно-съдовото здраве и да се използват като превенция против диабет.

Препоръчително е бадемите да не се белят, а да се консумират с люспите, за да извлечете всички хранителни вещества. Опитайте се да замените едно от двете ежедневни междинни хранения с шепа бадеми. Когато постите, добавяйте сурови бадеми към салати и в зърнената си закуска със соево мляко. .

Фъстъченото масло

Фъстъченото масло е храна, която при умерена консумация може да носи ползи на тялото ви в дългосрочен план. Освен че има страхотен вкус, фъстъченото масло съдържа белтъци, магнезий, калий и витамини Е и В6. Въпреки че е много подходящо за закуска върху филия ръжен хляб, можете да добавите фъстъчено масло и като дресинг в салата. Смесете две супени лъжици от следните съставки: фъстъчено масло, соев сос, мед и оцет. Към сместа добавете чесън, джинджифил и малко вода, за да постигнете желаната консистенция.

С толкова много вкусни комбинации спазването на пост вече не изглежда толкова трудно! .